Je li strategija prema mladima Federacije BiH prilika za bolju sistemsku brigu o mladima?

Region

Je li strategija prema mladima Federacije Bosne i Hercegovine prilika za bolju sistemsku brigu o mladima? Potrebe mladih u Federaciji BiH prioritet su izrade, prvog strateškog dokumenta, koji se zasniva na Analizi istraživanja o položaju i potrebama mladih Federacije BiH, koju je radio Institut za razvoj mladih KULT.

Aziz Đipa, iz Institut za razvoj mladih KULT kaže mnogi su problemi sa kojima se suočavaju mladi, a prema posljednjem istraživanju koje je radio Institut KULT, neki od detektovani problemi sa terena su:

  • da veliki broj mladih se ne može osamostaliti. Samo 8,6 posto mladih živi u nekretnini koja je njihova. Zbog niskih primanja, niske kreditne sposobnosti
  • ekonomski položaj i status mladih na tržištu rada su nepovoljni
  • nedostatak radnog iskustva, inflacija
  • samo 10 posto mladih ima primanja veća od prosječne plate
  • loša briga mladih o vlastitom zdravlju
  • smanjenje broja studenata i učenika, stanovništva.

Sastanak Radne grupe za izradu Strategije za mlade Federacije BiH, održan je u Vladi Federacije BiH sa ministricom kulture i sporta Sanjom Vlaisavljević i koordinatorom Radne grupe.

Mladi će u toku izrade dokumenta aktivno učestvovati i u radu Radne grupe, kroz predstavnike Vijeća mladih Federacije BiH. Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je u oktobru 2023. godine usvojila Odluku o pokretanju izrade strategije prema mladima Federacije, a Federalno ministarstvo kulture i sporta nosilac je izrade dokumenta.

Program N1