Pakistan uzvratio Iranu: Raketni udari na više lokacija

Svijet

Najmanje tri žene i četvero djece ubijeni su u pakistanskim osvetničkim udarima na militante u Iranu, naveo je Reuters

Pakistanski sigurnosni funkcioner za CNN je potvrdio da je ova zemlja gađala sedam lokacija unutar Irana.

Nekoliko eksplozija čulo se u jutros u iranskoj jugozapadnoj pokrajini Sistan i Balučistan u blizini grada Saravana, saopćio je zamjenik guvernera pokrajine.

Stradali civili
Najmanje tri žene i četvero djece ubijeni su u pakistanskim osvetničkim udarima na militante u Iranu, naveo je “Reuters”, pozivajući se na lokalnog zvaničnika. Zvaničnik je dodao da žene i djeca nisu bili iranski državljani.

Iranski medij IRNA piše da sigurnosni službenici istražuju šta se dogodilo. I Pakistan i Iran dugo su se borili protiv militanata u nemirnoj regiji duž njihove 900 kilometara duge granice, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dvije susjedne sile i dolazi u trenutku kada regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku rastu zbog Izraela koji vodi rat u Gazi.

Pakistansko lansiranje projektila dolazi samo dan nakon što je Iran objavio da je upotrijebio “precizne rakete i dronove”, kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne grupe Jaish al-Adl u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, istakla je iranska državna novinska agencija Tasnim.

Povreda zračnog prostora
U udarima je ubijeno dvoje djece i ranjeno nekoliko drugih, naveli su lokalni zvaničnici i pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova. Pakistanci su napad opisali kao “neizazvanu povredu svog zračnog prostora od strane Irana” i upozorili Iran na “ozbiljne posljedice”.

Pokrenuli su i diplomatski spor opozivom svog ambasadora iz Irana i obustavom svih iranskih posjeta na visokom nivou. Portparol pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova poručio je da se iranski ambasador u Pakistanu ne bi trebao vratiti iz trenutne posjete Iranu.
dnevniavaz