Medvedev prijeti nuklearnim udarom: Kijev želi uništiti lansere, znate šta slijedi

Svijet

Oni će riskirati aktiviranje paragrafa 19 temeljnih načela ruske državne politike u području nuklearnog odvraćanja, kazao je

Pokušaji Ukrajine da unište ruske lansere raketa sa zapadnim projektilima dugog dometa mogli bi izazvati nuklearni odgovor, poručio je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Ako je vjerovati Kijevu, upozorio je Medvedev u objavi na svom Telegramu kanalu, “najbolja metoda borbe protiv Moskve je uništavanje lansera diljem teritorija Rusija projektilima dugog dometa koji je osigurao Zapad”.

– Šta to znači? Samo jedno. Oni će riskirati aktiviranje paragrafa 19 temeljnih načela ruske državne politike u području nuklearnog odvraćanja: “Agresija protiv Rusije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je sama egzistencija države ugrožena” – napisao je Medvedev.

Napomenuo je da napadi na ruske raketne lansere nemaju nikakve veze s pravom na samoodbranu. Tvrdi da bi Kijev time zapravo dao jasno opravdanje Moskvi da upotrijebi nuklearno oružje.

– To bi trebali imati na umu svi nasljednici Hitlera, Musolinija, Petaina i drugih u današnjoj Evropi koja podržava naciste u Kijevu – zaključio je.
dnevniavaz