Mnogi građani još uvijek čekaju pomoć EU: Malo je do općinara, malo do banaka

Region

Stanovnici Starog Grada duže su čekali, jer uz pomoć EU dobijaju i onu od svoje općine, dok je nekima bilo previše stresno raditi ubrzano pred praznike

Nakon što je Evropska unija osigurala 64,5 miliona maraka pomoći građanima Bosne i Hercegovine za troškove grijanja, isplata domaćinstvima koja su u FBiH ostvarila pravo na pomoć nakon provedenog javnog poziva počela je prošle sedmice.

OPRAVDAN RAZLOG

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH unijelo je naloge za svih 79 općina i gradova, pa je Ministarstvo finansija proslijedilo naloge općinama, a određeni broj njih već je pustio sredstva krajnjim korisnicima. Od ukupno 216.360 domaćinstava po sve četiri kategorije, pravo na pomoć od EU ostvarilo je njih 154.779 u FBiH.

Međutim, mnogi građani su ogorčeni, jer su pojedine općine i gradovi proslijedili sredstva odmah, dok su u drugima korisnici još na čekanju. Zašto je to tako, nisu nam znali reći u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH. Iz kabineta ministra Adnana Delića kažu za Oslobođenje da je sav novac iz budžeta namijenjen za te svrhe morao otići u isto vrijeme prema svim općinama.

– Mnoge općine su, kako vidimo, već isplatile građane, zašto druge to nisu, mi stvarno ne znamo. Prema odluci Vlade FBiH, dužni su u roku od deset dana kad im legnu sredstva isplatiti novac krajnjim korisnicima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić je rekao da su imali opravdan razlog i jučer je potpisao isplate pomoći za ogrjev koje dodjeljuje Općina, kao i one koje dodjeljuje EU za energetski siromašna domaćinstva.

“Izvinjavam se ljudima koji su se nadali da ćemo ovu pomoć isplatiti prije nekoliko dana, ali mi smo jedna od rijetkih općina koja je pored EU pomoći osigurala i vlastitu, za porodice koje je nisu imale priliku dobiti od EU. Zbog toga je proces utvrđivanja konačnih spiskova trajao duže”, istakao je Čengić.

Pomoć od EU je u Starom Gradu dobilo 2.859 osoba u iznosu od 1.131.473,93 KM. U Općini Ilidža kažu da su odmah po zaprimanju navedenih sredstava resorne službe pristupile obradi svih zahtjeva i formiranju spiskova za isplatu putem banaka. Potvrđena su ukupno 4.892 zahtjeva za uplatu, a obrađeno je i isplaćeno više od 50 posto primljenih zahtjeva. Ostatak zahtjeva je u fazi realizacije i bit će isplaćeni u skladu s mogućnostima banaka zbog nedavnih praznika i neradnih dana.

S druge strane, bilo je onih općina i gradova koje su odmah sutradan nakon dobijanja naloga doznačile sredstva bankama.

Općina Vogošća je u petak, 29. decembra, uplatila građanima na račune sredstva pomoći EU. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će isplata krenuti nakon praznika, nadležne službe su radile ubrzanim tempom i dodatno, kako bi se, ipak, osiguralo da se ta sredstva doznače građanima prije novogodišnjih praznika. Sredstva su uplaćena za 2.613 korisnika ove općine.

MOŽE I BRŽE

Nakon što su na račun Općine Centar doznačene 1.066.421,92 KM za isplatu pomoći EU, Služba za finansije u toku dana izvršila je isplatu bankama za 2.681 korisnika koji je ispunio uslove javnog poziva.

Među prvima koji su isplatili sredstva je i Grad Ljubuški. Kako su nam potvrdili iz Ureda gradonačelnika, Ljubuškom je pripalo nešto više od pola miliona maraka. Grad Mostar je dobio 2.421.400 KM i proslijedio na račune 15 poslovnih banaka, kako bi bilo distribuirano na račune 5.966 građana. U kupreškoj općini pravo na pomoć Evropske unije za troškove grijanja ostvarilo je 128 porodica, a ukupno će im biti isplaćeno 56.537,46 KM.

DŽEMILA BUSNOV