Benzinske pumpe u Iranu prestale s radom: Sumnja se da je Izrael hakovao sistem

Svijet

Hakerska grupa koju Iran optužuje da ima veze sa Izraelom objavila je da je izvršila cyber napade koji su poremetili usluge na benzinskim pumpama širom Irana, javili su iranska državna televizija i izraelski lokalni mediji.

Oko 70 posto iranskih benzinskih pumpi prestalo je raditi zbog računalne greške, objavio je u ponedjeljak ministar za naftu Džavad Ojvi.

“Najmanje 30 posto benzinskih postaja radi, a ostale postupno rješavaju poremećaje u uslugama”, objavio je Ovji na televiziji rekavši da je spoljno miješanje mogući uzrok.

U vijestima iranske državne televizije navodi se da je grupa “Predatorski vrabac” saopštila da stoji iza ovog poremećaja. Izraelski lokalni mediji takođe su prenijeli tu tvrdnju.

Iranska agencija za civilnu odbranu, koja je odgovorna za cyber bezbjednost zemlje, saopštila je da i dalje razmatra sve moguće uzroke poremećaja, piše SRNA. Mediji navode da je ova hakerska grupa u prošlosti tvrdila da je izvršila cyber napade na iranske benzinske pumpe, željezničke mreže i fabrike čelika.

“Problem softvera unutar sustava goriva potvrđen je na nekim postajama diljem zemlje, a stručnjaci trenutno rješavaju problem”, rekao je Reza Navar, glasnogovornik iranske udruge benzinskih stanica, prenosi HINA.

Državna novinska agencija Fars piše kako nije odbačena mogućnost kibernetičkog napada. Takav napad dogodio se krajem 2021. kad je prekinuta prodaja goriva te su se stvorili ogromni redovi diljem Irana. Teheran je tada optužio Izrael I SAD.