Zasjeda Al-Qassama: Izrael u Gazi gubi oklopna vozila i vojnike

Svijet

Vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas pojašnjava da zasjeda podrazumijeva sukobe sa nulte udaljenosti, u kojoj su okupacioni vojnici ‘ubijeni ili ranjeni’.

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, saopćile su da su u zasjedi, u centralnom Pojasu Gaze, s brigadama Al-Quds, vojnim krilom pokreta Islamski džihad, dočekale 15 Izraelskih vojnika, ubivši neke od njih, druge ranivši, dok je izraelska okupaciona vojska objavila smrt deset oficira i vojnika u borbama kojima je Gaza svjedočila u protekla 24 sata.

Al-Qassam pojašnjava da zasjeda podrazumijeva sukobe sa nulte udaljenosti, u kojima su okupacioni vojnici “ubijeni ili ranjeni”, napominjući da su Brigade Al-Qassam i Al-Quds gađale to područje granatama teškog kalibra.

Al-Qassam je, također, objavio da je granatama Al-Yassin 105 pogodio sedam izraelskih tenkova Merkava i dva transportna vozila u području Ma’an, u gradu Khan Yunis, ističući da su borci otpora granatom B-29 potpuno uništili transportno izraelsko vozilo istočno od Khan Yunisa.

‘Ogromna cijena rata za okupacione snage”
Brigade Al-Quds izvjestile su o bombardiranju skupina okupacionih snaga minobacačkim granatama u središtu Al-Taqadduma, istočno od Khan Yunisa.

Izraelska vojska izvještava o ubistvu deset oficira i vojnika – uključujući komandante dva bataljona – i ranjavanju 21 vojnika, u borbama kojima je Gaza svjedočila u protekla 24 sata.

Izraelci kažu da brigada Golani još uvijek vodi “žestoku borbu” u naselju Shujaiya, nazvavši je naprednom fazum u nastojanjima da se ova oblast očisti od Hamasa i da ga se oslabi.

Okupaciona vojska dodaje da se njeni vojnici sukobljavaju s borcima Hamasa u unutrašnjosti zgrada i tunela, kazavši da su se vojnici Golani brigade sukobili s palestinskim borcima, koji su na njih bacali eksplozivne naprave, ubijajući i ranjavajući njene vojnike.

Član Izraelskog ratnog vijeća Benny Gantz je rekao da “drugi rat za opstanak”, koji okupaciona vojska vodi u Gazi, Izraelu nanosi tešku bol, uz ogromnu cijenu.

Do sada 18.608 ubijenih i 50.594 ranjenih
Ovo se dešava u vrijeme kada više područja u Pojasu svjedoči žestokim sukobima palestinskog otpora i okupacionih snaga u kampovima Shujaiya i Jabalia te oblastima od Al-Tawama na sjeveru do Khan Yunisa na jugu, uz kontinuirano izraelsko bombardiranje nekoliko oblasti u Pojasu Gaze, usmrtivši i ranivši veliki broj stanovnika tih područja.

Medicinski izvor izvijestio je Al Jazeeru da je više od 40 ubijenih prebačeno u bolnicu Nasser u Khan Yunisu u protekla 24 sata, dodavši da je među ubijenima najmanje desetero djece, kao posljedica izraelskog bombardiranja stambenih četvrti grada.

Ministarstvo zdravstva u Gazi u srijedu je objavilo smrt 196 i ranjavanje 499 stanovnika Gaze, kao posljedicu bombardiranja više područja Pojasa od okupacione vojske, potvrđujući da je broj poginulih u izraelskoj agresiji na Gazu porastao na 18.608 ubijenih i 50.594 ranjenih.