Masivni udar dronovima na Krim, napad Molotovljevim koktelom u centru Moskve

Svijet

Ovaj napad uslijedio je nakon jučerašnjeg napada ukrajinskih podmorskih dronova na Krimski most

Ruski sistemi protivzračne odbrane i elektronske protivmjere oborili su 28 ukrajinskih dronova nad Krimom rano jutros, tvrdi ruska režimska agencija RIA, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema informacijama Ministarstva odbrane, javlja Reuters, napadi dronovima nisu uzrokovali žrtve ni štete.

Ovaj napad uslijedio je nakon jučerašnjeg napada ukrajinskih podmorskih dronova na Krimski most, što je uzrokovalo oštećenja i prekid cestovnog saobraćaja.

Otvoren sinoć
Podsjećamo, cestovni saobraćaj na Krimskom mostu djelimično je otvoren kasno sinoć, izjavio je ruski zamjenik premijera Marat Husnulin na svom Telegram kanalu. Ova vijest dolazi skoro 24 sata nakon što su most pogodile dvije eksplozije.

– Saobraćaj na Krimskom mostu ponovno je uspostavljen na najdesnijoj traci – napisao je Husnulin sinoć, javlja Reuters.

No, zbog lošeg vremena, trajektni saobraćaj je rano jutros privremeno obustavljen, obavijestile su ruske agencije, pozivajući se na prorusko ministarstvo za vanredne situacije na Krimu.

Povezuje Krim s Rusijom
Podsjetimo, rano jučer dvije eksplozije oštetile su most, poznat i kao Kerčki most, koji povezuje Krim s kopnenom Rusijom. Eksplozije su usmrtile dvije osobe i zatvorile glavni put za ruski cestovni saobraćaj prema okupiranom poluotoku.

Moskva je ovaj incident okarakterizirala kao “teroristički” napad ukrajinskih pomorskih dronova, iako Kijev nije službeno preuzeo odgovornost za napad.

Nepoznata osoba bacila je i Molotovljev koktel na Lenjinov mauzolej u centru Moskve. Molotovljev koktel udario je u ogradu, požar nije uslijedio. Muškarac je priveden, javljaju ruski mediji.