Više od 2.000 ljudi čeka na transplantaciju organa: „Novi zakon ništa ne menja“

Region

Ove godine, prema nezvaničnim podacima, urađeno je 11 transplantacija, a prošle godine svega jedna.

Na listama čekanja je više od 2.000 osoba, među njima i 30 dece. Olivera Jovanović iz udruženja „Zajedno za novi život“ kaže da je razlog tome što nemamo dovoljan broj donora to što nemamo dovoljno saglasnosti porodica u slučaju moždane smrti.

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune zakona po kojima smo svi potencijalni donori organa.

Jovanović o tom zakonu kaže – „zakon je zakon“ i da to ukratko znači da je u suštini sve isto kao do sada – da je donor svako ko se za života izjasni kao potencijalni donora oragana, a pita se i porodica za saglasnost ukoliko dođe do momenta moždane smrti i kad stuka proveri da bi mogao da bude donor.

Zakon podrazumeva i da je svako donor ukoliko se ne izjasnimo da to ne želimo.

Ipak, Jovanović kaže da se suštinski ništa veliko tim zakonom nije promenilo jer je bitno da se želja potencijalnog donora ispoštuje, ali i želja porodice koja treba da da pristanak.

„Nema suštinskih izmena zašto je to tako. Mislim da je sve do nas kao građana i medija koji ćete nama pacijentima, građanima pomoći da otvorimo oči, da shvatimo problematiku ove teme“, navodi ona.

Problem je, kako dodaje, što nemamo liste ni timove za transplantaciju pluća, a najveći broj pacijenata čeka.

„U pitanju je težak segment – to da nemamo liste čenkanja za pluća. Puno je pacijenata a nemamo nikakav sporazum o saradnji sa nekom inostranom klinkikom“, navela je Jovanović.