Azerbejdžan uspostavio granični kontrolni punkt na početku koridora Lachin

Svijet

Istaknuto je da je Azerbejdžan spreman da sarađuje s Armenijom radi transparentnog i sigurnog funkcionisanja režima granične kontrole

Državna granična služba Azerbejdžana objavila je da je uspostavljen granični prijelaz na granici s Armenijom, na početku puta Lachin – Khankendi u regionu Karabaha, javlja Anadolija.

Granični punkt
Navedeno je da je na početku puta Lachin – Khankendi uspostavljen granični punkt kako bi se spriječio transport ljudstva, municije, mina i druge vojne opreme iz Armenije u ilegalne armenske oružane grupe na teritoriji Azerbejdžana i kao odgovor na granični punkt koji je Armenija uspostavila na istom mjestu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana navedeno je da će uspostavljanje mehanizma granične kontrole na početku puta Lachin osigurati transparentnost i sigurnost kružnih putovanja.

Istaknuto je da je Azerbejdžan spreman da sarađuje s Armenijom radi transparentnog i sigurnog funkcionisanja režima granične kontrole.

Armenska vojska
Odnosi između bivših sovjetskih republika, Azerbejdžana i Jermenije, napeti su od 1991. godine, kada je jermenska vojska okupirala Nagorno – Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Baku je oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja od jermenskih snaga tokom 44-dnevnih sukoba u jesen 2020. godine, koji su okončani nakon primirja postignutog uz posredovanje Moskve. Mirovni sporazum se u Azerbejdžanu slavi kao trijumf.