Priština poručila kosovskim Srbima: Zamijenite pasoše, imate osam mjeseci

Region

Ko ima pasoš izdan u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam mjeseci da ga promijeni, rekao je zamjenik premijera

Prištinske vlasti su, poslije pristanka Evropskog parlamenta na viznu liberalizaciju s Kosovom, u srijedu poručile kosovskim Srbima koji imaju pasoše izdane u Srbiji da ih mogu zamijeniti kosovskim dokumentima u narednih osam mjeseci kako bi mogli bez viza putovati u zemlje Unije.

Evropski parlament podržao je u utorak sporazum Evropske unije i Kosova o ukidanju kratkoročnih viza, što će građanima Kosova omogućiti putovanja u EU, a građanima država članica Unije na Kosovo bez viza na period do 90 dana.

Rok osam mjeseci
Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi izjavio je danas da, nakon potpisivanja akta o viznoj liberalizaciji, svi vlasnici pasoša izdanog u Srbiji imaju rok od osam mjeseci da uzmu “regularne kosovske isprave”, objavio je portal Kosovo online.

– Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdan u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam mjeseci da ga promijeni – rekao je Bislimi.

On je obećao kako će vlada Kosova napraviti sve da ubrza taj proces i da do 1. januara iduće godine “svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš”.

Nizozemski zastupnik EP-a i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Thijs Reuten istakanuo je da se Kosovo, kao posljednja zemlja zapadnog Balkana, pridružilo bezviznom režimu.

Odluka pažljivo sročena
Na pitanje mogu li kosovski Srbi koji imaju pasoše izdane u Srbiji, koja je također u režimu vizne liberalizacije, ipak slobodno putovati s tim dokumentima nakon odluke o liberalizaciji viza EU-Kosovo, Reuten je poručio da ne mogu.

– Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova s kosovskim dokumentima moći će slobodno putovati – objasnio je nizozemski zastupnik iz Grupe Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Vizna liberalizacija stupit će na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlasti za putovanja, a najkasnije 1. januara 2024. godine.

Srbija ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine i, slijedom odredbi državnog Ustava, smatra ga svojim teritorijem. Uz pasoše i ostale dokumente, vlasti u Srbiji kosovskim Srbima izdaju i registarske tablice, koje su prethodnih mjeseci bile uzrokom jedne od čestih kriza na relaciji Beograd-Priština.