Policija objavila snimak napada na banku: Herojska intervencija oficira

Svijet

Napadač ubio pet, a ranio osam osoba

Naoružani napadač ubio je pet, a ranio osam osoba u banci u Luisvilu, a američka policija objavila je snimak kamera na kojima se vidi intervencija policajaca.

Pogođen u glavu
Višeminutni montirani video prikazuje dolazak nekoliko policajaca, od kojih je jedan potpuni početnik, u zgradu banke, prilaze joj stepenicama te trenutak kada 25-godišnji počinitelj počinje pucati u njih. Sve je snimljeno kamerama koje su dio policijske uniforme, a korišten je i snimak jednog od svjedoka koji je bio prekoputa zgrade banke.

Policajac Nikolas Vilt (Nickolas Wilt), koji je samo desetak dana prije napada položio policijsku zakletvu, pogođen je metkom u glavu, a njegov kolega Kori Galovej (Cory Galloway) ranjen je u rame.

Galovej se odmah povlači i nakon nekog vremena uspijeva pogoditi strijelca iza zida ispod stepenica.

– Mislim da sam ga pogodio. Mislim da je pao na zemlju. Osumnjičeni je pao na zemlju. Izvedite policajca – govorio je kolegama putem radija.Galovej je u napadu zadobio lakše povrede, Vilt je u kritičnom, ali stabilnom stanju u bolnici. Zamjenik načelnika policije Luisvil Pol Hamprij (Paul Humphrey) ocijenio je reakciju ovih policajaca kao herojsku.

Spasili živote
– Učinili su tačno ono što su morali, kako bismo spasili živote – rekao je.

Istakao je da otkako su policajci stigli na mjesto događaja, počinitelj nikoga nije upucao.

Napadač je koristio legalno kupljenu poluautomatsku pušku AR-15. Kako prenosi BBC News, puška će sada ići na javnu aukciju prema zakonu Kentakija. To, između ostalih, smeta gradonačelniku Luisvila Krejgu Grinbergu (Craig Greenberg).

– Prema sadašnjem zakonu Kentakija, jurišna puška koja je korištena za ubistvo pet naših susjeda i pucanje na policajce koji su reagirali bit će jednog dana prodata na aukciji. Razmislite o tome. To ubojito oružje vratit će se na ulice – rekao je Grinberg.