Si Đinping postao jedan od najmoćnijih lidera u historiji Kine

Svijet

On nije imao protivkandidate, a glasanje je trajalo oko jedan sat, dok je elektronsko prebrojavanje završeno za 15-ak minuta

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) sa skoro tri hiljade glasova jednoglasno je u kineskom parlamentu osigurao svoj treći petogodišnji mandat, čime je postao najmoćniji lider te zemlje nakon Mao Cedunga (Zedong).

On nije imao protivkandidate, a glasanje je trajalo oko jedan sat, dok je elektronsko prebrojavanje završeno za 15-ak minuta.

Si je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata te je njegova vlast već produžena prošlog oktobra kada je ponovno potvrđen na još pet godina kao generalni sekretar centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije.

Najviše pozicije u vladi
U iduća dva dana trebali bi biti imenovani ili izabrani i dužnosnici koje je Si odobrio za popunjavanje najviših pozicija u vladi, uključujući Li Kianga koji je na čekanju za premijera i za kojeg se očekuje da će biti imenovan na drugo mjesto u Kini, za upravljanje drugom najvećom svjetskom privredom.

Si je ležerno razgovarao s Lijem, koji je sjedio s njegove lijeve strane, dok su delegati polagali glasačke listiće u elektronske glasačke kutije.

Izbor državnih lidera u parlamentu odvija se tri mjeseca nakon ukidanja stroge politike vezane uz koronavirus i novog vala infekcija uzrokovanog visoko prenosivim sojem virusa omikron koji je zahvatio zemlju, zbog čega su parlamentu svi delegati i osoblje, osim desetaka najviših čelnika, nosili maske.

U ponedjeljak će Si održati govor prije zatvaranja godišnjeg zasjedanja parlamenta, dok se Kina suočava s brojnim izazovima, uključujući privredu otežanu trogodišnjim obuzdavanjem koronavirusa i pogoršanjem odnosa sa Zapadom.

Problemi u kineskoj privredi
Ranije ove sedmice, Si je okrivio SAD i Zapad za poteškoće s kojima se suočava kineska privreda.

Uz predsjedničku ulogu koja je uglavnom ceremonijalna, Sija je stranka ponovo izabrala za predsjedavajućeg centralne vojne komisije, čime je počeo i njegov treći petogodišnji mandat kao vrhovnog zapovjednika kineskih oružanih snaga.

Parlament je također izabrao i Zao Lejia (66) za novog predsjednika parlamenta te Han Zenga (68) za novog potpredsjednika.

(dnevniavaz)