Sin opozicione političarke se ubio nakon što je vladajući medij otkrio da je žrtva pedofilije

Svijet

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda našla se na udaru kritike zbog smrti 15-godišnjeg sina jednog opozicionog poslanika, koji se ubio nakon što je izvještaj državne radio stanice doveo do njegove identifikacije kao žrtve pedofila.

Poljski parlament, Sejm, održao je minutu šutnje tokom sahrane Mikolaja Filiksa. Njegova majka, Magdalena Filiks, poslanica glavne poljske opozicione stranke, Građanska platforma, rekla je prošle sedmice da je umro u februaru.

Tinejdžer je oduzeo život sedmicama nakon što je izvještaj o osuđenom pedofilu Radio Szczecin, dio državne mreže Polskie Radio, otkrio detalje o žrtvama koji su omogućili da se Filiks lako javno identifikuje.

U svom izvještaju u decembru, radio je otkrio godine maloljetnika i da je jedno dijete lokalnog poslanika. Dodaje se da je osuđeni muškarac, čije je suđenje 2021. bilo zatvoreno za javnost kako bi se zaštitile njegove žrtve, bivši član Građanske platforme i izborni kandidat i LGBT aktivista.

Priča, koju su naširoko prenosili drugi državni mediji, izazvala je uzbunu u Poljskoj, a pristalice opozicije tvrde da je nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) to orkestrirala radi političke dobiti, pa je barem dijelom odgovorna za smrt.

PiS, koji se suočava sa neizvjesnim izborima kasnije ove godine, čvrsto kontroliše poljske medije i vodi kampanju protiv LGBT prava. Međutim, njihove pristalice su sugerisale da je prvobitnu osudu za zlostavljanje namjerno prikrila Građanska platforma.

Lider Građanske platforme, Donald Tusk, bivši poljski premijer i predsjednik Evropskog vijeća, objavio je na Twitteru svoje obećanje da će “pozvati PiS na odgovornost za svaku zlobu, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su izazvali dok su bili na vlasti”.

Radosław Sikorski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar u kabinetu, rekao je da slučaj pokazuje obim saradnje između tužilaca i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije “planirane i rutinski korištene za uništavanje političkih konkurenata”.

Szymon Holownia, lider opozicione stranke Poljska 2050, rekao je da “danas nema riječi koje bi mogle donijeti utjehu”.

“Međutim, doći će – neka niko u to ne sumnja – vrijeme polaganja računa za one čije riječi donose smrt”, dodao je.

Novinar Tomasz Duklanowski, navodno je rekao da je emitovao priču kako bi pokazao da “nije samo katolička crkva” prikrivala zlostavljanje djece.

PiS je počeo da preuzima direktnu kontrolu nad poljskim državnim medijima ubrzo nakon pobjede na izborima 2015. godine, a višestruki nacionalni i međunarodni izvještaji od tada su zaključili da su državna televizija i radio samo glasnogovornici vladine propagande.

Vlada, koja je upletena u dugogodišnji spor sa EU oko pitanja vladavine prava, uključujući slobodu medija, kaže da je njena politika proporcionalan odgovor na ono što tvrdi da je medijsko okruženje iskrivljeno u korist njenih liberalnih protivnika.

Vladine pristalice optužile su opoziciju da je iskoristila tragediju. Ministar obrazovanja Przemyslaw Czarnek rekao je za državnu televiziju TVP da je “štetno za društvo” što slučaj nije prijavljen ranije.

“Isti ljudi koji tako glasno viču o borbi protiv pedofilije kriju pedofile u svojim redovima”, rekao je Czarnek.

Tužioci istražuju smrt, a Nacionalni savjet za radiodifuziju pokrenuo je istragu u cilju utvrđivanja da li je stanica emitovala sadržaje “koji omogućavaju identifikaciju djece žrtava, što je grubo ugrozilo njihovu dobrobit”.

(Izvor: Klix.ba)