Soj ptičjeg gripa od kojeg je umrla djevojčica evoluirao

Svijet

Svaki put kad ovi virusi uđu u novog domaćina, doživjet će određene promjene koje će im omogućiti da se malo bolje repliciraju, kazao je Karlson

Soj ptičjeg gripa od kojeg je umrla 11-godišnja djevojčica u Kambodži evoluirao je tako da bolje zarazi ljudske stanice što je zabrinjavajući znak, upozorili su naučnici koji istražuju stanje na terenu u toj zemlji.

Nakon što se zarazila ptičjim gripom, H5N1, u jednom selu u pokrajini Prej Veng, u Kambodži, prošloge sedmice je umrla 11-godišnja djevojčica. Nakon dijagnoze, testirano je 12 njenih kontakata, ali samo je njen otac bio pozitivan na bolest, iako bez simptoma, kazali su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Riječ je o prvim prijavljenim slučajevima ptičjeg gripa kod ljudi u Kambodži u posljednjih devet godina, a sada su naučnici upozorili na to da postoje neke indikacije da se već širi među ljudima na temelju novih mutacija i da je potrebno tretirati ih s najvećom zabrinutošću, piše Daily Mail.

Stručnjak za nove bolesti koji je vodio tim na Institutu Pasteur u Kambodži Erik Karlson (Karlsson) koji je dekodirao genetsku sekvencu virusa djevojčice upozorio je da se ona razlikuje od one uzete od ptica.

– Postoje neki pokazatelji da je ovaj virus prošao kroz čovjeka. Svaki put kad ovi virusi uđu u novog domaćina, doživjet će određene promjene koje će im omogućiti da se malo bolje repliciraju ili da se potencijalno malo bolje vežu za stanice u našem traktu.

– Ovo je bilo zoonotsko širenje i treba ga tretirati s najvećom zabrinutošću. Možda se nešto događa ovdje u Kambodži i na drugom kraju svijeta u Južnoj Americi, ali zapravo ne znamo što bi moglo uzrokovati problem sutra – dodao je.

(dnevniavaz)