Objavljen sadržaj pisma koje su evropski lideri poslali Kurtiju

Region

Poručili su i kako vjeruju da je sada od velikog značaja da se utvrdi dalji put sa ciljem da se zaključi sporazum i obezbijedi njegovo sprovođenje

Objavljen je sadržaj pisama koje su premijeru Kosova Albinu Kurtiju uputili njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednik Francuske Albin Kurti i premijerka Italije Đorđa Meloni.

U pismu piše kako Makron, Šolc i Meloni pozdravljaju nedavne izjave Kurtija kojima je poručio da je spreman da prihvati evropski prijedlog.

– Uzimajući u obzir vaš predstojeći sastanak u okviru dijaloga u Briselu 27. februara, obraćam vam se kako bismo zajedno sagledali stanje o dogovoru o novim osnovama za odnos između Kosova i Srbije. Pozdravljamo vaše nedavne javne izjave kojima ste potvrdili da ste spremni da prihvatite evropski prijedlog za Osnovni sporazum – piše u pismu.Poručili su i kako vjeruju da je sada od velikog značaja da se utvrdi dalji put sa ciljem da se zaključi sporazum i obezbijedi njegovo sprovođenje.

– Evropsko vijeće je svojim zaključcima od 9. februara izrazilo podršku za ovaj važni sporazum i istovremeno pozvao i Srbiju i Kosovo da sprovedu sve obaveze koje su preuzete u dijalogu, uključujući one koje su vezane za formiranje Zajednice srpskih opština – navedeno je u pismu.

Naveli su da treba sve korake sprovesti bez odlaganja, te da se raduju dijalogu na visokom nivou 27. februara.

– Računamo da ćete težiti konstruktivnom i brzom zaključenju sporazuma. Uvjereni smo da je ovo od ključnog značaja za opću dobrobit vaših građana, za mir i prosperitet regiona i za unaprijeđenje evropske perspektive vaše zemlje – zaključuje se u pismu.
(dnevniavaz)