Kosovski vojnici iz ruševina izvukli i majku ranije spašene djevojčice

Svijet

Naši timovi su tokom akcije koju izvode naišli na žrtve u srušenim zgradama, navodi se u saopćenju

Ekipe za potragu i spašavanje Kosovskih sigurnosnih snaga, sinoć su u Hataju (Hatayu), u Turskoj, uspjele da iz ruševina izvuku i majku od prethodno spašenog dvogodišnjeg djeteta, prenosi Anadolija.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj čestitao je pripadnicima Kosovskih sigurnosnih snaga na ovom uspjehu.

Nesebično zalaganje
– Nakon što su izvukli dijete, dvogodišnju djevojčicu, naši junaci i heroine su kontinuiranim naporima i nesebičnim zalaganjem uspjeli da izvuku i njenu majku iz ruševina. Čestitamo, naš ponos – naveo je Mehaj.

Iz Kosovskih sigurnosnih snaga je jučer saopćeno da timovi za potragu i spasavanje Kosovskih sigurnosnih snaga djeluju punim kapacitetom u regionu Hataja, koji je najteže pogođen u razornom zemljotresu od ponedeljka.

Naišli na žrtve
– Naši timovi su tokom akcije koju izvode naišli na žrtve u srušenim zgradama, ali prioritet imaju ona mjesta na kojima su otkrivene žive osobe, a svi spasilački timovi iz cijelog svijeta dali su prioritet da spasu što više života – navedeno je u saopćenju.

Specijalisti urbane potrage i spasavanja KBS-a, kao i timovi hitne medicinske pomoći i jedinice pasa tragača, učestvuju u operaciji potrage i spasavanja u koordinaciji sa turskim vlastima i spasilačkim timovima iz drugih zemalja svijeta.

(dnevniavaz)