Treba li Estonija strahovati od Rusije?

Svijet

U izvještaju se dodaje da su “srednjoročno i dugoročno ruska ratobornost i vanjskopolitičke ambicije značajno povećale sigurnosni rizik za Estoniju”

Estonska obaveštajna služba saopštila je danas da vjeruje da Rusija još ima snage da izvrši “uvjerljiv vojni pritisak” na baltički region.

Vojni napad na Estoniju nije vjerovatan u 2023. godini jer su ruski vojni kapaciteti angažovani u Ukrajini, saopštila je estonska služba u svom godišnjem izvještaju, prenosi Reuters.

U izvještaju se dodaje da su “srednjoročno i dugoročno ruska ratobornost i vanjskopolitičke ambicije značajno povećale sigurnosni rizik za Estoniju”.

– Plan Rusije za izvođenje vojnih vježbi velikih razmjera na njenim zapadnim granicama dvije godine ranije nego što je to bilo predviđeno dodatno zaoštrava sigurnosnu situaciju u baltičkom regionu ove godine – navodi se u izvještaju.

Članice NATO-a Estonija, Letonija i Litvanija značajno su povećale izdvajanja za odbranu kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine i napada na Ukrajinu prošle godine, navodi Reuters.