Suđenje za ubistvo Mehmeda Ramića: Ajdin Tabaković od Suda zatražio zaštitu

Crna hronika

Nije došao na današnji pretres

Svjedok Ajdin Tabaković zatražio je zaštitu od Suda, odnosno da svjedoči iz posebne prostorije, te da ga u Kantonalni sud u Sarajevu dovede sudska policija.

Tabaković se danas nije pojavio u nastavku suđenja Amelu Jašareviću, optuženom za ubistvo Mehmeda Ramića, već se, putem advokatice Senke Nožice, zahtjevom za zaštitu obratio tužiteljici Jasminki Knežević, koja je o tome obavijestila Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić.

Naknadna odluka
Tužiteljica je pojasnila da se Tabaković smatra ugroženim zbog pojedinih osoba koje je viđao ispred Suda, a protiv kojih je podnosio prijave Općinskom sudu Sarajevo i tražio njihovo pritvaranje, ali je Sud to odbio.

Sutkinja Jahić odlučila je da Tužilaštvo podnese pismeni zahtjev Tabakovića, a o kojem će se Vijeće naknadno izjasniti.

Svjedok Nihad Bjelak, prijatelj ubijenog, spominjao je Tabakovića, za kojeg je rekao da su ga vrbovali Jašarević i Kabaš da radi za njih.

Zaštićeni svjedoci
Majka Nermina Ramić je nakon pretresa kazala da je Tabaković nju i supruga prijavljivao Sudu, koji je odbijao da im odredi pritvor.

Inače, danas je u nastavku suđenja svjedočilo dvoje zaštićenih svjedoka koji su zatražili da se njihov identitet ne objavljuje u medijima. Oni su svjedočili iz posebne prostorije. Riječ je o srodnicima koji su 12. decembra 2021. godine bili očevici likvidacije Mehmeda Ramića na raskrsnici na Pofalićima.

Više detalja o tome koga su očevici vidjeli da puca, saznajte u sutrašnjem printanom izdanju.

(dnevniavaz)