SAD uvele nove sankcije Wagner grupi

Svijet

Wagnerovo osoblje je uključeno u stalni obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, navodi se u saopćenju

SAD su uvele dodatne sankcije za rusku privatnu vojnu grupu Wagner za koju američki zvaničnici vjeruju da pomaže ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.

Ministarstvo finansija SAD saopćilo je da su označili Wagner grupu kao “značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju” u sklopu aktivnosti usmjerenih ka desetinama ljudi i entiteta i sa nastojanjem da se umanji sposobnost Rusije da vodi rat, prenosi Reuters.

– Wagnerovo osoblje je uključeno u stalni obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju – navodi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Istovremeno je State Department uveo sankcije za više osoba koje se dovode u vezu sa Wagnerom i šefom grupe Jevgenijem Prigožinom.

Odlukom o sankcijama bit će zamrznuta sva imovina koju Wagner ima u Americi. Također se zabranjuje Amerikancima da ovoj vojnoj grupi osiguravaju sredstva, robu ili usluge.

– Današnje proširene sankcije Wagneru, kao i nove sankcije njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje omogućavaju ruski vojni kompleks, dodatno će omesti Putinovu sposobnost da naoruža i opremi svoju ratnu mašinu – rekla je ministrica finansija Dženet Jelen (Janet Yellen).

(dnevniavaz)