OVO JE POZNATI BOSANSKI BIZNISMEN KOJI SE UBIO! Pre nego što se upucao prodao ceo svoj biznis, trgovine, firme, hotel…

Crna hronika

Ugledni privrednik iz Zenice Salko Džananović izvršio je samoubistvo danas u svom stanu u ovom gradu, u Bosni i Herecegovini.

Prema rečima dežurnog iz Operativnog centra MUP-a Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), samoubistvo se dogodilo u ulici Sestara Ditrih, piše portal 072info, a prenosi sarajevsko Oslobođenje. Zenički privrednik ubio se pucnjem iz vatrenog oružja u svom stanu.

Džananović je već dugo vremena bio u teškom zdravstvenom stanju zbog bolesti, a bio je jedan od najuspešnijih privrednika i uglednih Zeničana.

Banane kao zaštitni simbol

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio šoping centar Džananović, kao i hotel Zenica koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Tada je otvoreno 1.500 novih radnih mesta.

Svoj posao je prvenstveno pokrenuo sa prodajom banana zbog čega su simbol njegovih maloprodajnih, veleprodajnih objekata, ali i na njegovom šoping centru bile banane.

Hotel Zenica je bila redovna baza gostujućih reprezentacija koje dolaze u Zenicu tokom kvalifikacionih takmičenja u svim sportovima. Izgradnjom ovih objekata promenio se izgled Zenice jer su se na tom mestu godinama nalazile ruševine započetog i nikada završenog projekta.

Prodao cijeli biznis “Bingo” grupaciji

Sredinom septembra 2022. godine, Džananović je prodao ceoi biznis Senadu Džambiću i “Bingo” grupaciji.

– Prodate su obe firme, ustvari kompletan biznis, trgovina, veleprodaja na Bristu, hotel, centar. Gospodin Džambić je prethodno sa saradnicina skenirao poslovanje, kapacitete i sve što imamo i s čim radimo. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo za desetak dana. Završene su i sve finansijske transakcije, sve – kazao je Džananović nakon prodaje.

Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora. Zbog zdravstvenih problema Salko se poslednjih godina povukao iz privatnog biznisa i posao je preuzeo njegov sin Ajdin.

Izgradio džamiju “Safija”

Početkom petog meseca 2015. godine položen je kamen temeljac za novu džamiju u zeničkom naselju Brist, koju su svojim sredstvima sagradili zenički preduzetnici Jesenko i Salko Džananović.

Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su imami Medžlisa islamske zajednice Zenica, meštani naselja Brist i drugih zeničkih naselja. Tačno dve godine kasnije, džamija Safija vakifa Salke i Jesenka Džananovića je svečano otvorena.

Kurir.rs/Avaz