Otac Djevojčice Koja Je Ujedinila Hrvatsku: ‘Nalazi Su Uredni, Ona Je Vesela I Više Nego Dovoljno Zdrava’

Region

Rođena u travnju 2017., Mila je s nepunih godinu dana oboljela od akutne megakariocitne leukemije i odonda joj je život praktički konstantno bio ugožen. Srećom, danas je, zahvaljujući i hrvatskim građanima, dobroga zdravlja.

Marin Rončević, otac 6-godišnje djevojčice Mile za čije je liječenje u inozemstvu putem humanitarne akcije 2019. godine prikupljeno više od 37 milijuna kuna, objavio je na Facebooku radosne vijesti o zdravstvenom stanju svoje kćerke.

– Mila je dobro, Bogu i ljudima hvala, urednih nalaza, vesela i više nego dovoljno zdrava – napisao je uz “redoviti godišnji izvještaj rada Zaklade Mila za sve”. – Zakladu guramo, projekti su i dalje aktivni, a iako svake godine najavim da bismo mogli ostati bez novaca, još smo tu. Pet godina rada je iza nas… – počeo je Milin otac pisati o zakladi koju su osnovali iz zahvalnosti za ono što je učinjeno za Milu.

Da podsjetimo, rođena u travnju 2017., Mila je s nepunih godinu dana oboljela od akutne megakariocitne leukemije i odonda joj je život praktički konstantno bio ugožen, osim nekoliko mjeseci nakon što je u Kliničko-bolničkom centru Rijeka pod vodstvom naše ugledne dječje onkologinje prof. Jelene Roganović uspješno uvedena u molekularnu remisiju.

Kad je Mila trebala na transplantaciju koštane srži, roditelji su odlučili da će to biti u Americi, u bolnici koja postiže najbolje rezultate u liječenju leukemije. Liječenje je koštalo 2,8 milijuna dolara, novac koji malo tko može namaknuti, pa su liječnica Sanja Matijević Rončević i novinar Marin Rončević za svoje dijete od javnosti zatražili pomoć i tako je krenula je jedna od najvećih humanitanih akcija u zemlji.

Potreban iznos vrlo je brzo prikupljen, no novac ljudi koji je dirnula sudbina malene djevojčice nije prestajao stizati pa je, dok je Mila već pet mjeseci u Americi čekala transplantaciju, na račun uplaćeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna. Tada je i osnovana Zaklada “Mila za sve”, čime su Milini roditelji htjeli pomoći i drugoj djeci.

Mili je, inače, koštana srž uspješno presađena 1. studenog 2019. godine u bolnici Children’s Hospital of Philadelphia u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega se bolest povukla. – Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu. Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još uvijek puno – izjavio je ranije njen otac Marin Rončević. vecernji.hr