Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Godina bez pravde

Region

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se saopćenjem za medije za kraj godine koje je naslovilo “2023. bez pravde za žrtve”.

 

 

Teška iskušenja

Kako su naveli, činjenica je da naša zemlja od rata do danas permanentno prolazi kroz vrlo teška iskušenja, iskušenja koja bi nam barem trebala biti svojevrstan putokaz kako bismo trebali rješavati neke od ključnih problema.

– I ova godina koja je iza nas pokazala je svu nedosljednost i poražavajuće rezultate u borbi protiv počinilaca ratnih zločina. Pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije dalo rezultate koje smo očekivali. Udruženje žrtava i svjedoka genocida i ove, kao i prethodnih godina, ukazivalo je na frapantne činjenice:

1. Strategija za procesuiranje ratnih zločina je propala.

 

2. Većina ratnih zločinaca pronašla je utočište u susjednim zemljama.

3. Napadi na povratnike se nastavljaju bez da iko odgovara.

4. Presuđeni ratni zločinci iz Haškog tribunala se vraćaju kao heroji.

5. Zakon o zabrani negiranja genocida mrtvo slovo na papiru.

6. Krivična evidencija za presude Haškog tribunala u Bosni i Hercegovini ne postoji.

7. Žrtve i svjedoci su izloženi stalnom pritisku, optuženih, njihovih prijatelja, ponekad i samih advokatskih timova.

8. Država nije ništa učinila kako bi zaštitila žrtve.

9. Žrtve ratnih zločina su jedina kategorija koja je proizašla iz rata bez bilo kakvog zakonskog rješenja koje bi im garantiralo dostojanstvo, svoja prava (kao žrtve) možete riješiti samo ako ste bliski vladajućoj politici.

Dalje su naveli da ovo samo neki od ključnih problema s kojima se susreću, a na koje ukazuju.

– I pored činjenice da su žrtve i svjedoci u poražavajućem položaju, zahvaljujući pojedinim zvaničnicima, a posebno medijima, putem kojih naši apeli i naše aktivnosti dospiju u javnost, uspijevamo upoznati javnost s aktivnostima koje provodimo – dodaje se u saopćenju.

Međunarodni faktor

Na kraju su najavili da će u narednoj godini nastaviti da se bore.

– Godina jeste prošla, žrtve i svjedoci nisu dobili zadovoljstvo koje zaslužuju, ali nismo ni odustali, kao ni mnogo puta do sada. Nastavljamo našu borbu u 2024. godini s fokusom na međunarodni faktor u Bosni i Hercegovini – navodi se na kraju saopćenja.

Svima su poželjeli uspješnu Novu 2024. godinu!