Ministar odbrane SAD iznenada došao u Irak

Svijet

Ovdje sam kako bih ponovno potvrdio strateško partnerstvo SAD-a i Iraka dok napredujemo prema sigurnijem Iraku, rekao je Ostin

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin (Lloyd Austin) danas je nenajavljeno stigao u Irak u posjetu za koju su američke vlasti rekle da za cilj ima pokazati da je Vašington (Washington) predan održavanju svoje vojne prisutnosti u toj zemlji, gotovo 20 godina nakon što je invazija koju je predvodio SAD svrgnula Sadama Huseina.

Poginuli civili
U invaziji pokrenutoj 2003. poginuli su deseci hiljada iračkih civila te je ona dovela do nestabilnosti koja je na kraju otvorila put usponu terorističke skupine Islamske države, nakon što je SAD povukao većinu snaga 2011. godine.

Ostin, najviši dužnosnik vlade predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) koji je posjetio Irak, bio je posljednji komandant tamošnjih američkih snaga.

Strateško partnerstvo
– Ovdje sam kako bih ponovno potvrdio strateško partnerstvo SAD-a i Iraka dok napredujemo prema sigurnijem, stabilnijem i suverenijem Iraku – rekao je Ostin.

Sjedinjene Države u Iraku trenutno imaju 2.500 vojnika, uz još 900 u Siriji. Oni savjetuju i pomažu lokalne trupe u borbi protiv militanata Islamske države koji su 2014. u obje zemlje zauzeli veliku teritoriju.

– Ono što će (Iračani) čuti od njega je predanost zadržavanju prisutnosti naših snaga, ali ne radi se samo o vojnom elementu. SAD je zainteresiran za strateško partnerstvo s vladom Iraka – rekao je visoki dužnosnik američke odbrane, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Gubitak snage
Islamska država izgubila je snagu koju je nekad imala. Međutim, u dijelovima sjevernog Iraka i sjeveroistočne Sirije i dalje djeluju njene militantne ćelije. Ostinova posjeta simbol je i podrške iračkom premijeru Muhamedu Al-Sudaniju (Mohamedu) u borbi protiv iranskog uticaja u zemlji.

Paravojska koja ima podršku Irana u Iraku nekoliko je puta raketirala američke snage i njihovu ambasadu u Bagdadu. SAD i Iran su 2020. godine bile na rubu izravnog sukoba nakon što su američke snage u Iraku eliminirale komandanta iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

Dugotrajni spor
– Mislim da irački čelnici dijele naš interes da Irak ne postane poprište sukoba između SAD-a i Irana – dodao je dužnosnik.

Ostin će se sastati sa Sudanijem te s predsjednikom regije Irački Kurdistan, Nečirvanom Barzanijem (Nechirvanom), usred dugotrajnog spora oko proračuna i podjele prihoda od nafte između nacionalne i kurdske vlade.
(dnevniavaz)