Isplovila nova mega jahta Džefa Bezosa, košta vrtoglavih 500 miliona dolara

Svijet

Bezosova nova “igračka” trenutno je na probnoj vožnji prije nego što bude službeno uručena osnivaču Amazona.

Vrtoglavih 500 miliona dolara košta nova mega jahta Džefa Bezosa (Jeff). Nazvana je Koru, a viđena je kako napušta luku u blizini Roterdama u Nizozemskoj i odlazi prema Sjevernom moru. Bezosova nova “igračka” trenutno je na probnoj vožnji prije nego što bude službeno uručena osnivaču Amazona.Jahta od 127 metara ima tri jarbolna jedra koja dočaravaju više nautičku estetiku nego tipični izgled mega jahti milijardera. Već ranije je bila izvučena iz brodogradilišta Roterdamu, a razlog bio je taj što su lokalni stanovnici bili ogorčeni jer bi historijski most u tom području možda morao biti djelimično demontiran kako bi Bezosova zvijer krstarila kanalom.

Reakcija je bila toliko jaka da su proizvođači, a vjerovatno i Bezos, odlučili da bi bilo najbolje da je izvuku odatle i završe izgradnju na drugoj lokaciji.

Osim što vrijedi pola milijarde dolara, za godišnje održavanje i pogon ovog luksuznog plovila Bezos će morati izdvajati oko 25 miliona dolara, no s obzirom na to da je težak oko 181 milijardu dolara, to mu vjerojatno neće biti problem.

(dnevniavaz)