Opet se okupio opozicioni blok protiv Erdoana

Svijet

Kılıcdaroglu će biti nominiran za predsjedničkog kandidata

Opozicioni blok protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) ponovno se okupio, samo nekoliko dana pošto je jedna od šest stranaka otišla zbog neslaganja oko izbora njihova zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Meral Aksener, čelnica nacionalističke i kemalističke Dobre stranke (IYI), druge najveće u opozicionoj koaliciji, neočekivano je danas došla na sastanak s drugih pet stranaka u Ankari.

Ona je u petak povukla svoju stranku iz opozicionog saveza kazavši da ne može podržati Kemala Kilicdaroglua za kandidata protiv Erdoaana na izborima u maju. Usporedila ih je kao izbor između “smrti i malarije”.

Ona je željela nominirati popularnog gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua ili gradonačelnika Ankare Mansura Javasa. Po stranci IYI, pronađen je kompromis.

Kilicdaroglu će biti nominiran za predsjedničkog kandidata kako je i bilo planirano, a dvojica gradonačelnika bit će imenovana potpredsjednicima ako opozicija pobijedi na izborima. Sva trojica su iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP).
(dnevniavaz)