Liječnik trudnicu poslao kući, idućeg dana rodila mrtvo dijete

Crna hronika

Pokrenuta je istraga protiv 46-godišnjeg liječnika koji je pogrešno očitao CTG zapis i zanemario simptome 30-godišnje trudnice te ju poslao doma umjesto da ju zadrži u bolnici. Ona je idućeg dana rodila mrtvo dijete

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 46-godišnjeg liječnika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 46-godišnjak 11. listopada 2020., kao liječnik u jednoj medicinskoj ustanovi, pogrešno očitao prijemni CTG zapis i zanemario prisutne simptome kod 30-godišnjakinje, koja je pristupila na pregled u 31. tjednu trudnoće, a zbog kojih ju je bilo potrebno hospitalizirati. Osnovano se sumnja da ju osumnjičeni 46-godišnjak nije hospitalizirao već ju je poslao kući uslijed čega je ona idućeg dana rodila mrtvo dijete.

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da se nešto slično dogodilo u Međimurju. Godine 2020. par je tužio Županijsku bolnicu Čakovec za 150 tisuća kuna jer su smatrali da je nehajnim odnosom prema trudnici i površnim očitavanjem CTG zapisa liječnica uzrokovala mrtvorođenje zbog fetalne asfiksije neposredno prije poroda na Odjelu ginekologije i opstetricije s neonatologijom. Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu pokrenulo je istragu zbog sumnje u nesavjesno liječenje, ali je Općinski sud u Čakovcu odbio je tužbeni zahtjev zbog čega je par morao isplatiti ukupno 72 tisuća kuna u nadoknadama.

(Izvor: Večernjilist)