Lažni njemački konzul iz Zavidovića prevario ženu za 3.500 KM

Crna hronika

Saradnik optuženog pobjegao iz BiH

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, podiglo je optužnicu protiv Harisa Kafedžića (54) iz Zavidovića zbog krivičnog djela prevare. Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Žepču.

Haris Kafedžić koji je neosuđivan, tereti se da je 12. septembra 2021. godine, na području općine Žepča, zajednički i po prethodnom dogovoru sa H.A. (koji je prema izvještaju Granične policije BiH nedostupan od 26.12.2021. godine, kada je prešao državnu granicu BiH), s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, doveli u zabludu oštećenu Z. Dž.

Uradili su to tako što je na način da je H.A. prethodno oštećenoj putem mobilnog telefona i aplikacije “WhatsApp” lažno prikazao da poznaje konzula Ambasade SR Njemačke u Sarajevu i da joj mogu pomoći da dobije radnu dozvolu i zaposlenje u SR Njemačkoj, kao i smještaj za njenu maldobnu kćerku i roditelje.

Sastanak u restoranu u Žepču
Po ovakvom dogovoru oštećena se našla sa H. A. na BP “Sliško” Žepče, a potom se oboje uputili do restorana “Kalifornija” u Žepču gdje ih je čekao Haris Kafedžić koji joj se predstavio kao konzul i tom prilikom dogovorili da će Kafedžić oštećenoj zakazati termin za razgovor o radnoj dozvoli.

Vjerujući Kafedžiću, žena je pristala predati novac u iznosu od 1.000 KM, ličnu dokumentaciju kao i lične podatke za pristup njenoj elektronskoj pošti, a nakon što je putem e-maila od strane Ambasade obaviještena da je storniran termin za razgovor koji je ranije zakazala i ujedno zatražen novi termin ali za drugo zanimanje, ponovo je kontaktirala H.A..

Po njegovoj uputi 16. septembra 2021. godine godine, sastala se sa H.A. i Harisom Kafedžićem na parkingu ispred restorana “Kalifornija” u Žepču i H. A. predala novac u iznosu od 750 Eura za prijevod dokumentacije na njemački jezik i osiguranje stana u SR Njemačkoj kao i ličnu dokumentaciju njenih roditelja.

Radna dozvola joj nije izdata
Nakon toga je putem e-maila vidjela da joj je ponovo zakazan termin za razgovor i o tome obavijestila H.A. od kojeg je dobila uputu da im donese još 1.000 KM za obnavljanje termina, što je oštećena i učinila dana 18. septembra 2021. godine.

– Kada se sastala sa H. A. i Kafedžićem na BP “Zeka komerc” Zenica i ponovo im predala traženi iznos od 1.000 KM, iako je bio svjestan da nije zaposlenik Ambasade SR Njemačke u Sarajevu i da oštećenoj ne može pomoći oko zaposlenja, već je prevariti i na tako prevaran način prisvojiti novac, što je i htio, jer oštećenoj radna dozvola nije izdata niti joj je novac do današnjeg dana vraćen, na koji način su oštetili Z. Dž. za novčani iznos od oko 3.500,00 KM, dakle, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica doveo drugog u zabludu i time ga naveo da na štetu svoje imovine nešto učini, čime je počinio krivično djelo prijevare iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 31. KZ F BiH – navodi se u optužnici Tužilaštva ZDK.

(dnevniavaz)