Džo Bajden neće pristati da bude podvrgnut mentalnom testu

Svijet

Mislim da bismo se trebali boriti i protiv starosne dobI, rekao je Sanders

Džil Bajden (Jill Biden), prva dama SAD-a, odbacila je zabrinutost zbog godina predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) i odbacila prijedlog republikanske predsjedničke kandidatkinje Niki Hejli (Nikki Haley) da političari stariji od 75 godina polažu test mentalne sposobnosti.

Džil je kazala da je to smiješno, odgovarajući na Hejlin prijedlog tokom intervjua za CNN, koji će biti emitiran danas.

Najavila kandidaturu
Upitana bi li njen suprug, koji bi imao 82 godine na inauguraciji ako bude ponovno izabran, razmislio o polaganju takvog testa, Džil Bajden je rekla: “Nikada ne bismo ni razgovarali o nečem takvom”.

Hejli, bivša američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima i dvaput izabrana guvernerica Južne Karoline, prva je iznijela prijedlog kada je prošlog mjeseca najavila svoju predsjedničku kandidaturu.

Apsurdan prijedlog
Senator Berni Sanders, nezavisni zastupnik iz Vermonta koji je u klubu s Demokratima, kritizirao je prijedlog kao apsurdan.

– Mi se borimo protiv rasizma. Borimo se protiv seksizma. Borimo se protiv homofobije. Mislim da bismo se trebali boriti i protiv starosne dobi. Vjerujte ljudima, pogledajte ljude i recite: ‘Znate, ova osoba je kompetentna. Ova osoba je nekompetentna.’ Ima mnogo 40-godišnjaka koji nisu osono kompetentni – rekao je Sanders u intervjuu za CBS News prošlog mjeseca.

Dok se Bajednovi pripremaju za moguću predsjedničku kampanju 2024., prva dama odbacila je zabrinutost oko starosti svog supruga, navodeći da njegov nedavni raspored putovanja odražava njegovu izdržljivost.
(dnevniavaz)