Bugarska tajno naoružala Ukrajinu

Svijet

Kijev je preko trećih zemalja primio bugarsko oružje vrijedno milijarde dolara

Iako Kijev i Sofija nisu direktno potpisali nijedan dogovor, Ukrajina je preko trećih zemalja primila bugarsko oružje vrijedno milijarde dolara, piše Euroactiv.

Samo u prošloj godini Bugarska je u Ukrajinu indirektno izvezla oružje u vrijednosti od najmanje milijardu dolara.

Podsjetimo, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, tadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica ekonomije Bugarske Kornelija Ninova najavila je da neće dozvoliti izvoz bugarskog oružja u Ukrajinu.

Korištenje stranih programa
Pitanje vojne podrške Kijevu postalo je predmet rasprave između proruskih i prozapadnih stranaka u Bugarskoj.

Nakon smjene Nininog kabineta u julu 2022. godine, bugarski parlament je velikom većinom odlučio da Ukrajini pruži vojnu pomoć iz skladišta bugarske vojske, unatoč protivljenju predsjednika Rumena Radeva.

– Za period od 24. februara 2022. do 19. januara 2023. godine nije dostavljen nijedan zahtjev za sklapanje vanjskotrgovinskih poslova sa ukrajinskim kompanijama i državnim agencijama na razmatranje Komisiji za kontrolu izvoza, te, shodno tome, nije izdata nijedna izvozna dozvola tokom ovog perioda – saopćilo je Ministarstvo ekonomije Bugarske.

No, bivši ministar odbrane Velizar Šalamanov je rekao da se za to vrijeme razvila praksa korištenja stranih programa.

Novac nije ukrajinski
– Postoje programi sa dobrim finansiranjem u Velikoj Britaniji, SAD i Poljskoj. U okviru ovih programa kupuje se oružje neophodno za Ukrajinu, odnosno novac nije ukrajinski, već britanski, američki, poljski ili evropski – objasnio je Šalamanov, prenosi Euroactiv.

On je pozvao Bugarsku da prebaci vojnu opremu iz sovjetskog doba Ukrajini i zamijeni je modernom opremom saveznika, čime se ubrzava vlastito ponovno naoružavanje, prema primjeru Češke i Poljske, koje su to već uradile.
(dnevniavaz)