Bajden na godišnjicu Krvave nedjelje: Moramo ojačati prava građana na glasanje

Svijet

Sa Selmom valja računati, rekao je Bajden

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jučer je izvršio pritisak da se uvedu mjere za ojačavanje američkih glasačkih prava tokom posjeta Selmi u Alabami na 58. godišnjicu Krvave nedjelje, kad su policajci pretukli mirne demonstrante koji su marširali protiv diskriminacije.

Bajdenov put je posljednji događaj usmjeren prema podcrtavanju njegove predanosti crnim glasačima, koji su mu pomogli da uđe u Bijelu kuću te su i dalje ključno biračko tijelo za njegov reizbor 2024. godine.

Došlo do zastoja
Inače, predsjednik SAD je otišao u Selmu nakon što je u Kongresu došlo do zastoja usvajanja zakona o glasačkim pravima.

– Sa Selmom valja računati. Pravo na glasanje i pravo da se vaš glas prebroji je prag demokratije i slobode – rekao je Bajden ispred mosta Edmund Petus (Pettus), gdje su policajci 1965. godine upotrijebili suzavac protiv demonstranata za glasačka prava.

Pronalazak glasova
– S time je sve moguće. Bez toga prava ništa nije moguće. A to temeljno pravo je napadnuto – poručio je.

Bajden je rekao da se moraju pronaći glasovi da se izglasa Zakon o slobodi glasanja i Zakon o poboljšanju glasačkih prava Džon Levis (John Lewis), zakoni koji bi izborni dan učinili praznikom, kojime bi se registrirali novi glasači i osnažio nadzor američkog ministarstva pravosuđa nad lokalnim izbornim nadležnim tijelima s historijom diskriminacije.

Republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, protive se mjerama.

Planiranje kandidature
Bajden, koji se namjerava ponovno kandidirati za poziciju predsjednika, od afroameričkih glasača traži podršku. U januaru je održao govor o ubijenom vođi pokreta za civilna prava Martinu Luteru Kingu (Lutheru) u crkvi u Atlanti.

Bajdenova posjeta Selmi uslijedila je nakon prošlosedmičnog puta potpredsjednice Kamale Heris (Harris) istom mjestu na godišnjicu marša. Bivši predsjednik Obama održao je govor na 50. godišnjicu marša te prošetao mostom sa svojom suprugom Mišel (Michelle) te bivšim republikanskim predsjednikom Džordžom V. Bušom (Georgeom W. Bushom) i njegovom suprugom Laurom.
(dnevniavaz)