Zasjedanje parlamenta Kine: Premijer želi mirno ujedinjenje s Tajvanom

Svijet

Prioritet nam moraju biti oporavak i povećanje potrošnje, rekao je Li

Kina je za ovogodišnji ekonomski rast postavila nizak cilj od oko pet posto, što je pokazao izvještaj kineske vlade objavljen na početku godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Kineski BDP porastao je prošle godine za samo tri posto, što je jedan od najslabijih rezultata u posljednjim decenijama, smanjen pod pritiskom mjera uvedenih zbog kovida-19, krize u nekretninskom sektoru, gušenja privatnog preduzetništva i smanjene potražnje za kineskim izvozom.

Povećanje potrošnje
U izvještaju na početku zasjedanja, koje će trajati do 13. marta, premijer Li Kećijang naglasio je potrebu za ekonomskom stabilnošću i povećanjem potrošnje, postavljajući kao cilj otvaranje oko 12 miliona radnih mjesta u gradovima ove godine, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnji cilj od 11 miliona, prenosi Hina.

– Prioritet nam moraju biti oporavak i povećanje potrošnje – rekao je Li u govoru na početku zasjedanja koji je trajao nešto manje od sata, te dodao da se prihodi stanovnika gradova i sela moraju ojačati kroz višestruke kanale.

Ovogodišnji cilj rasta od oko pet posto niži je od prošlogodišnjeg cilja koji je bio oko 5,5 odsto.

Povećanje budžeta
U ovoj godini Kina planira povećati budžet za vojsku za 7,2 posto, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu, dok premijer Li istovremeno traži jačanje spremnosti na borbu kineskih oružanih snaga.

Peking, kako je najavljeno, za odbranu namjerava potrošiti 225 milijardi dolara, a kao ni proteklih godina nisu iznijete pojedinosti, nego samo ukupan iznos i stopa povećanja.

Govoreći o kineskim oružanim snagama, Li je rekao da bi trebalo više da se posvete uvježbavanju u uslovima borbe i povećati borbenu spremnost.

– Naše oružane snage, usresređene na obilježavanje stogodišnjice Narodne oslobodilačke vojske u 2027. godini, morale bi se pripremati za vojne operacije i jačati borbenu spremnost – rekao je Li.

Oružane snage
Kina ima najveću vojsku na svijetu i njen razvoj i strateške namjere Pekinga uzrok su za zabrinutost u regiji i u Vašingtonu.

Peking redovno tvrdi da za vojsku i odbranu izdvaja razmjerno nizak postotak BDP-a te da kritičari Kinu žele proglasiti prijetnjom svjetskom miru.

Oružane snage morale bi razviti nove vojne strateške smjernice, posvetiti više energije uvježbavanju u uslovima borbe i pojačati rad vojske u svim smjerovima, dodao je Li.

Razvoj odnosa s Tajvanom
Govoreći o Tajvanu, kineski premijer rekao je da bi Kina morala podsticati miroljubiv razvoj odnosa s Tajvanom i predložiti proces kineskog “mirnog ponovnog ujedinjenja”, ali i preduzeti odlučne korake da se usprotivi nezavisnosti Tajvana.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njen teritorij, pojačala je vojnu aktivnost u blizini ostrva tokom protekle tri godine, reagujući na ono što naziva “tajnim dogovorom” između Tajpeja i Vašingtona, glavnog međunarodnog dobavljača oružja za Tajvan.

Li je rekao da Peking i dalje istraje na načelu “jedne Kine”, po kojemu je Tajvan dio Kine, prenosi Hina.

Vlada bi trebalo da preduzme odlučne korake i usprotivi se tajvanskoj nezavisnosti i podsticati ponovno ujedinjenje, dodao je Li na početku zasjedanja na kojem učestvuje 2.948 delegata.

Tajvanska predsjednica Cai Ing-ven više je puta nudila razgovore s Kinom, koja ih je odbijala tvrdeći da je ona separatistkinja.

Tajvanska vlada oštro se protivi kineskim pretenzijama i tvrdi da samo stanovnici toga ostrva, kojih je oko 23 miliona, mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Reakcija na izjave
Kina bi morala poštovati predanost tajvanskog naroda konceptu suverenosti, demokratije i slobode, saopćila je jutros tajvanska vlada.

Kina bi morala poslove s Tajvanom rješavati pragmatično na racionalan i ravnopravan način s uzajamnim poštovanjem, saopćilo je tajvansko vijeće za odnose s Kinom, prenosi Hina.

(dnevniavaz)