Vladimir Putin putem videolinka otvorio metro u Moskvi: Vrijednost 6,6 milijardi dolara

Svijet

Nazivajući novu liniju “prijeko potrebnim projektom za grad,” Putin je čestitao “Moskovljanima i stanovnicima regije Moskve”

Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je u srijedu otvorio liniju Big Circle Moskovskog metroa, međutim ono što je sve iznenadilo jeste to što je otvaranje uradio preko video veze i nije se lično pojavio na otvaranju.

Nazivajući novu liniju “prijeko potrebnim projektom za grad,” Putin je čestitao “Moskovljanima i stanovnicima regije Moskve”, na otvaranju divovskog projekta, prema novinskoj agenciji Ria Novosti.

– Linija je postala najveći svjetski prsten podzemne podzemne željeznice – rekao je Putin, dodavši da je namjerava dovesti kinesku delegaciju kako bi posjetila liniju tokom najavljene posjete kineskog vođe Xi Jinpinga.

Također, na ceremoniji otvaranja, koja je održana na stanici metroa Sokolniki, lično je prisustvovao gradonačelnik Moskve Sergej Sobinin i dio od nekoliko hiljada radnika koji su učestvovali u izgradnji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je izgradnja nove linije metroa bila “Mamutski projekt”.

Projekt Big Circle Line, koji je koštao oko 6,6 milijardi dolara za izgradnju, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Rusiji posljednjih desetljeća. S dužinom od 70 kilometara i ima 31 nove metro stanice, očekuje se da će liniju Big Circle prevoziti 3,3 miliiona ljudi dnevno i masovno smanjiti pretrpanost u unutrašnjem prstenu gradskog metroa.