Ukrajina priprema ofanzivu: Kreće osam brigada, zna se koji je cilj

Svijet

Da bi Putin zauzeo Slovjansk i Kramatorsk, što je potrebno za ostvarenje njegovog strateškog cilja, on mora najprije zauzeti Bahmut

I za ukrajinsku i za rusku vojsku Bahmut ima veliko strateško značenje, kaže Marina Miron, naučna saradnica u Centru za vojnu etiku na King’s Collegeu u Londonu. Osvajanje tog grada značilo bi dalje napredovanje ruskih snaga – recimo prema Kramatorsku.

– Oni bi tad kontrolirali važne ceste, odsjekli ukrajinske snage i jako im otežali odbranu – naglašava.

Odbrana Bahmuta
Osim toga, to bi oslabilo borbeni moral ukrajinskih trupa, a i kod zapadnih saveznika bi izazvalo sumnje u sposobnosti ukrajinske vojske, piše Deutsche Welle.

Na to ukazuje njemački penzionisani pukovnik Ralf Tiele (Ralph Thiele), bivši saradnik u Private Officeu glavnog zapovjednika NATO-a.

– I ukrajinsku stranu se tu u biti prisiljava da pokaže uspjehe, čine to i zapadni partneri. Na neki način i u javnosti stalno mora biti objašnjavano zašto se daje ta velika podrška Ukrajini – naglasio je ovaj vojni stručnjak.

Tiele objašnjava i psihološki faktor, koji je povezan s odbranom Bahmuta.

– Ljudi na neki način moraju biti motivirani da izdrže. To onda kao signal ide kroz cijelu Ukrajinu – i civilnom stanovništvu, ali i vojnicima na drugim mjestima – kazao je Tiele i dodao da se ne mogu opravdati veliki napori koje obje strane čine, jedna da osvoji, druga da odbrani taj grad.

Strateški cilj
Majk Martin (Mike), naučnik s King’s Collegea u Londonu, kaže da Rusija tako odlučno nastoji zauzeti Bahmut jer to odgovara ratnom cilju koji je proglasio Putin „da oslobodi Donbas“.

– Ako se pogleda kako idu ceste i željezničke pruge, vidi se da zapadno od Bahmuta postoje još dva veća grada koji su još u Donbasu, to su Slovjansk i Kramatorsk. Da bi ih zauzeo, što je potrebno za ostvarenje njegovog strateškog cilja, on mora najprije zauzeti Bahmut – kazao je.

Ralf Tiele smatra da Ukrajinci imaju slabije šanse u borbi za Bahmut. Prema njegovim navodima, ruska vojska je taj grad gotovo okružila.

– Postoji malo, četiri kilometra široko područje kojim se može proći za bijeg, pojačanje ili opskrbu. Ali četiri kilometra su ništa, a okolo su svuda Rusi, poput potkove oko grada, i pokušavaju spojiti ta dva kraja potkove – kazao je Tiele.

Ruska strana ima više svega
Osim toga, Rusi imaju jače snage od Ukrajinaca oko Bahmuta.

– Ako se pogleda ukupno stanje, vidi se da ruska strana ima višestruko više svega, bilo oklopnih vozila, bilo tenkova, topova ili aviona – istakao je.

A Ukrajinci još moraju čekati na dopremu zapadne pomoći. Što se tiče te pomoći, Tiele nije previše optimističan.

– Ako se pogleda da cijela Evropa u mjesec proizvede manje streljiva za Ukrajinu nego što Rusi ispale u jednom danu, onda se vidi kako teško će biti djelotvorno pružiti tu pomoć. I tema tenkova je izuzetno teška. U javnoj raspravi se uvijek govori: tenkovi da, ali ti tenkovi nekako moraju biti tamo dopremljeni. Oni moraju biti prevezeni, ali brojni mostovi ih ne bi izdržali. Teško je, dakle, dopremiti ih tamo. A ako se jedan tenk pokvari ili ga treba održavati, to se ne može obaviti na licu mjesta, nego ga se mora prevesti možda 900 kilometara nazad, u Poljsku ili Slovačku – naglasio je Tiele.

Osvojiti komad terena
Markus Reisner, pukovnik austrijske savezne vojske, o daljnjem toku rata kaže:

– Uspjehom kod Bahmuta Rusima bi, istina, uspjelo na neki način osvojiti još jedan komad terena, ali to ne bi bio proboj u dubinu teritorija jer tamo slijedi sljedeća crta odbrane.

Nakon uspjeha kod Harkiva i kod Hersona Ukrajina je odlučila relativno brzo pokrenuti treću ofanzivu – od Zaporižje u smjeru Melitopolja. Zbog pritiska kojem su izložene ukrajinske snage kod Bahmuta, Kijev je prisiljen tamo slati dodatne snage, kaže ovaj analitičar.

Prema njegovim navodima, ukrajinska vojska sada priprema osam brigada koje traže prikladno mjesto za ofanzivu. To bi moglo biti područje sjeverno od Melitopolja. U slučaju uspjeha, ruske bi snage s Krima ili s područja Zaporižje i kod Hersona mogle biti odsječene od dostave pomoći preko Krimskog mosta.

– Tada bi Rusi imali sasvim druge brige, naime, opskrbu dijelova svojih trupa na tom području, a ne nastavak napada u Donbasu – smatra Reisner.

No još nije došlo vrijeme za ukrajinsku protuofanzivu, smatra Gustav Gresel (Gressel), stručnjak za Rusiju i odbrambeni stručnjak u European Council on Foreign Relationsu.

Broj trupa
– Ako se želi pokrenuti protuofanziva, mora se dalje od prve crte i borbi okupiti i organizirati resurse za proboj. To bi u ovoj situaciji bilo rizično. I ako bi Ukrajina probila ruske linije i proširila područje pod svojom kontrolom, Rusi bi još imali jaku rezervu i velik broj trupa koje bi mogli ubaciti u bitku – objašnjava Gresel.

Rusi bi mogli Ukrajince napasti istovremeno s raznih strana.

– Ako pričekamo nekoliko mjeseci, dok ruski potencijal za ofanzive ne bude iscrpljen i Rusija počne trošiti svoje zalihe kako bi hranila aktualnu ofanzivu, onda bi ukrajinska vojska imala više manevarskog prostora da proširi svoju kontrolu čim probije rusku frontu. S istom količinom gubitaka i istim brojem upotrijebljenih vozila tako će se moći osloboditi više teritorija – kaže Gresel.

Ralf Tiele kaže kako su svi zainteresirani da ovaj rat sad završi.

– I sve strane, naravno, sad stvaraju pritisak, prije svega na ukrajinsku stranu, a možda i na rusku preko Indije i Kine – kazao je on.

Izraz „pobijediti Rusiju“ on smatra samo „jezičnom floskulom“. Naime, Rusija još raspolaže velikim potencijalom eskalacije – ne samo atomskim oružjem.

– U to pripada nadzvučno oružje, koje mi ne registriramo, ali koje Putinu omogućuje da stavi bombu na svaki radni stol na ovome svijetu, a protiv toga se ne možemo braniti – upozorava Tiele.

Prema njegovom mišljenju, sad je zadaća Zapada spriječiti eskalaciju.

Uvjeriti Putina da se povuče
– Mi sad moramo vidjeti kako ga (Putina, op. a.) možemo uvjeriti da se povuče, a to mogu učiniti oni koji ga podržavaju. To bi bila Kina ili Indija, Saudijska Arabija, Brazil i Južnoafrička Republika. To je velika kohorta i ona bi stvarno mogla napraviti pritisak na Rusiju – rekao je.

A za Ukrajinu bi, kaže Tiele, svaki vojni uspjeh pomogao da ojača poziciju prije primirja.

Majk Martin o daljem toku rata kaže da bi nedostatak vojnika za Ukrajinu vjerojatno bio razlog da prestane pružati otpor.

– Mislim da će kraj ovog rata za Ukrajince biti ili kad pobijede ili kad ih Zapad prestane opskrbljivati oružjem – istakao je.
(dnevniavaz)