Rusi granatirali selo kod Hersona: Ubijeni žena i dvoje djece

Svijet

Ruska vojska pogodila je zapovjednički centar ukrajinske brigade Azov na jugoistoku regije Zaporožja, objavilo je rusko ministarstvo odbrane

Žena i dvoje djece poginuli su u ruskom granatiranju sela u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, objavio je Kijev, a Moskva je istog dana izvijestila da je pogodila zapovjedništvo Azovske brigade u području Zaporožje na jugoistoku.

– Minobacačka vatra na selo Poniativka u oblasti Herson. Pogođena privatna kuća – napisao je na Telegramu Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika.

Ubijanje civila
– Ruski teroristi nastavljaju ubijati civile – rekao je Jermak ne navodeći pojedinosti napada. Ruske jedinice okupirale su Herson od samog početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., ali u novembru ga je ukrajinska vojska uspjela vratiti pod svoj nadzor.

Otkako je oslobođen od ruske okupacije, Rusi redovno bombardiraju grad s položaja s druge strane rijeke Dnjepar.

Ruska vojska oglasila se danas saopćenjem iz Moskve, u kojem tvrdi da je pogodila zapovjedništvo Azovske pukovnije u središnjem dijelu Ukrajine.

– Ruska vojska pogodila je zapovjednički centar ukrajinske brigade Azov na jugoistoku regije Zaporožja – objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Otpor ruskim napadima
Ministarstvo iz Moskve nije navelo nikakve pojedinosti o napadu u dnevnom izvještaju koje podnosi od početka agresije na Ukrajinu, koju redovno naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz nezavisnih izvora potvrditi taj izvještaj. Azovska brigada isprva je bila sastavljena od boraca krajnje desne i ultranacionalističke orijentacije, ali danas je sastavnica regularne Ukrajinske nacionalne garde. Međunarodnu pažnju stekla je lani žilavim otporom ruskim napadima na golemi kompleks čeličane u lučkom gradu Mariupolju.

Rusko ministarstvo odbrane nije u svom izvještaju spomenulo bitku kod grada Bahmuta na istoku Ukrajine koji ruske snage pokušavaju osvojiti od ljeta. Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu, u kojem je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofanzivi.

Rusko topništvo
Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je jučer u redovnom biltenu da Ukrajina u Bahmut šalje elitne jedinice i pruža otpor kako bi do kraja iscrpila ruske napadače te dodala da regularna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru još dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta.

Rusko topništvo gađalo je u petak zadnje ceste kojima se može izaći iz Bahmuta želeći potpuno opkoliti grad i približiti Moskvu prvoj velikoj pobjedi u ratu u zadnjih šest mjeseci. Rusija tvrdi da će Bahmut biti odskočna daska u osvajanju industrijske regije Donbasa, jednog od najvažnijih ruskih ciljeva.

(dnevniavaz)