Bajdenova posjeta Kijevu dala kontraefekat, raste nezadovoljstvo

Svijet

broj onih koji smatraju da su SAD već učinile previše porastao je sa sedam posto koliko je iznosio prošle godine na 26 posto u februaru ove godine

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) čak ni posjetom Kijevu nije uspio da ubijedi američku javnost da je pomoć koju Vašington pruža Ukrajini opravdana.

U prilog tome navode se rezultati različitih anketa koje pokazuju da u SAD opada interesovanje za pitanje isporuke oružja Kijevu, piše list The New York Times.

Rezultati ankete
Naime, rezultati ankete Centra za istraživanje odnosa sa javnošću „Norc“ pokazali su da je podrška stava da Vašington treba da igra „glavnu“ ulogu u sukobu pala sa 32 posto na svega 26 posto u ovoj godini. Istovremeno, broj onih koji se slažu sa stavom vladajuće stranke u SAD i koji i dalje podržavaju isporuke američkog oružja Kijevu pao je sa 60 na 48 posto.

Sa druge strane, broj onih koji smatraju da su SAD već učinile previše porastao je sa sedam posto koliko je iznosio prošle godine na 26 posto u februaru ove godine, navodi se u članku.

Istraživanje televizije Fox news pokazalo je da bi 46 posto anketiranih željelo da se odredi vremenski okvir za pomoć Kijevu. Autori članka podsjećaju da se pojedini predstavnici Republikanske partije u Kongresu zalažu za potpuni prekid pomoći.

Moralni duh
Prema tome, zaključuje se, neočekivana posjeta američkog predsjednika Kijevu na godišnjicu početka specijalne vojne operacije podigao je moralni duh Oružanih snaga Ukrajine, ali nije imala utjecaja na javno mnijenje u SAD.

Američki predsjednik posjetio je Kijev 20. februara. Tom prilikom je obećao ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara koji će uključivati isporuku višecjevnih raketnih bacača „hajmars“ koje ukrajinski vojnici koriste u zoni specijalne vojne operacije.