NAJSTARIJA MAJKA U BOSNI OTKRILA TAJNU VITALNOG IZGLEDA: Subha je jela SAMO OVAKVU HRANU, zato sada PUCA OD ZDRAVLJA

Region

Subha Redžić je najzdravijia i najstarija Bosanka, koja je sa svima podjelila tajnu dugovječnosti i zdravog života

Subha Redžić iz Bugojna jedna je od najstarijih, a ujedno i najzdravijih žena u Bosni i Hercegovini sa punih 95 godina. Osim toga što je dočekala duboku starost, ova majka je veoma vitalna i zdrava, te izgleda višestruko mlađe.

Činjenica da gotovo nikad ne ide kod ljekara mnogo toga govori, a jednom prilikom kada je otišla, doktor ju je u čudu upitao čime se hrani budući da odlično čuje, hoda bez pomagala, a vid i pamćenje je odlično služe.

Uprkos tome što je imala težak život, Subha nije izgubila vedrinu, te i u 95 – oj godini, goste dočekuje sa osmjehom i posluženjem. Kako i sama kaže, još uvijek sama kuha, čisti, obavlja sve kućne poslove, a također sprema i zimnicu.

U čemu je tajna njenog zdravlja i dugovečnosti?

Kada ju je jednom prilikom doktor upitao čime se hranila tokom života, ona je istakla da je ključ u domaćoj ishrani, koja se danas sve više zanemaruje.

“Jela sam domaći pasulj, krompir, krastavce, kupus, tikvu…Sve domaće!”, rekla je Subha bosanskom novinaru Admiru Piliću.

Ona je takođe istakla da je imala domaću pšenicu, od koje je pravila brašno, te da se za ovo brašno koje koristimo danas nije ni znalo. – “Nije se ovo brašno ni jelo, nije se ni znalo za njega. Jela se domaća pogača i proja.”, objasnila je ona.

Imala je mnogo stoke, što joj je omogućilo da uživa u domaćim mlječnim i mesnim proizvodima, a također ističe da današnje domaćice prave veliku grešku spremajući isključivo mesne prerađevine, poput salame koju prže, što nikako nije zdravo.

Osim ishrane, njena tajna leži i u druženju sa drugim ljudima. Uvijek je sprema za šoljicu toplog razgovora, a cijeli region ima samo najljepše komentare za nju.


TITOXNET