Istanbul: Održani protesti zbog spaljivanja Kur’ana

Svijet

Protesti su održani ispred Generalnog konzulata ove zemlje

U Istanbulu je održana masovna akcija ispred Generalnog konzulata Švedske na kojoj je spaljena zastava ove skandinavske zemlje. Nekoliko ljudi se okupilo i ispred švedske ambasade u Ankari.

Turske vlasti otkazale su posjetu švedskog ministra odbrane toj zemlji planiranu za narednu sedmicu. Šef turskog ministarstva odbrane rekao je da je “posjeta izgubila svaki smisao”.

To je uslijedilo nakon skupa ispred turske ambasade u Štokholmu u subotu, tokom kojeg su političar krajnje desnice Rasmus Paludan i njegove pristalice javno spalile Kur’an.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je akciju, ističući da su je sankcionisale švedske vlasti.

Švedska je također osudila Paludanove postupke. Ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom napomenuo je da “u Švedskoj postoji široka sloboda izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada podržava takve akcije”, prenosi Euronews.Nekoliko sati kasnije, u Štokholmu su održane demonstracije protiv ulaska u NATO, na kojima je bilo nekoliko kurdskih zastava. Turska još nije ratifikovala ulazak Švedske u Alijansu, zahtijevajući od vlasti te zemlje da izruče više od 70 Kurda, koje Ankara smatra teroristima.

(dnevniavaz)