Zašto Ukrajinci žele baš tenkove “Leopard 2”

Svijet

Prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti

Ukrajina pravi veliki pritisak na Njemačku u vezi s isporukom tenkova “Leopard 2″.

Ali s obzirom na to da je to oružje razvijeno u Njemačkoj, njime se ne može trgovati, odnosno zemlja koja ga posjeduje ne može ga ustupiti nekog drugoj državi – bez odobrenja Berlina.

Neke države, kao što su Poljska i Finska, već su signalizirale da bi Leoparde odmah isporučile Ukrajini.

Međutim, njemački ministar odbrane Boris Pistorius danas je nakon sastanka u zračnoj bazi Ramstein saopćio da Berlin neće dozvoliti isporuku tih tenkova.

Leopard 2
Aktualna verzija ovog borbenog tenka je „Leopard 2 A7”. Isporučuje se od 2014.

Njemački proizvođač Krauss-Maffei Wegmann proizveo je više od 3.500 tenkova “Leopard 2” od početka proizvodnje 1978. Njegovo glavno oružje je top glatke cijevi od 120 mm, piše Deutsche Welle.

Prema Bundeswehru, to znači da ciljevi na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu biti pogođeni dok stoje ili se kreću. Njegov maksimalni domet je pet kilometara.

Prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti. Brz je i može doseći brzinu i do 70 km na sat. Ima relativno štedljiv motor na dizel.

Osim Njemačke, koristi ga još najmanje 14 zemalja u različitim prilagođenim varijantama. Evo pregleda, na osnovi dostupnih informacija, o tome tko ima i koliko, a tko nema Leoparde. Sve naveden zemlje su članice NATO-a, osim Finske.

Koje zemlje imaju Leoparda
Njemačka ima oko 320 najnovijih modela Leoparda, ali se točan broj čuva u tajnosti. Bundeswehr je povukao iz upotrebe svoje starije tenkove tipa Leopard ili ih predao drugim zemljama. To uključuje modele tipa 2A4, ali i Leopard 1.

Tursko ministarstvo odbrane ne daje izjave o tome kakvo naoružanje i koliko komada ima. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Turska ima ukupno 713 Leoparda – 316 Leoparda 2A4, 170 Leoparda 1A4 i 227 Leoparda 1A3.

Turska ima ukupno 3022 borbena tenka, najviše od svih članica NATO-a u Europi (Global Firepower, gfp).

Grčka ima 853 tenkova tipa Leopard: 170 2HEL, 183 starijih tipa 2A4 i 500 tipa 1A5 iz prethodne generacije Leoparda. Grčka ima i drugih vrsta borbenih tenkova – ukupno 1243 (gfp).

Prema poljskom Ministarstvu odbrane, Poljska ima 247 Leoparda u verzijama 2A4 i 2A5 i u moderniziranoj verziji PL. Poljska želi isporučiti Leoparde Ukrajini. Poljska inače ima ukupno 863 borbena tenka (gfp), prenosi DW.

Španjolska posjeduje 347 tenkova Leopard. Od toga 108 starije varijante 2A4, a 239 Leoparda tipa 2A6. Međutim, neki tenkovi nisu u funkciji, pa ih Španjolska neće isporučiti Ukrajini.

Finska nije članica NATO-a. Prema podacima finskog zapovjedništva ta zemlja ima oko 200 tenkova Leopard 2. Finska je signalizirala da bi mogla isporučiti više komada Leoparda Ukrajini.

Mađarska i odnosi s Putinom
Iz Švedske nema informacija o broju Leoparda. Međutim, smatra se sigurnim da Švedska ima više od 100 tenkova tipa Leopard.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Norveška je 2001. od Nizozemske kupila 52 Leoparda 2A4. Neki od njih su u upotrebi, drugi se koriste za rezervne dijelova ili su rashodovani. Ministarstvo nije priopćilo koliko je točno tenkova u funkciji.

Prema medijima Mađarska je 2020. iznajmila 12 tenkova Leopard 2A4 od proizvođača Krauss-Maffei za potrebe obuke. Pored toga, ove godine stižu 44 nova Leopard 2A7.

Isporuka Ukrajini je malo vjerojatna zbog dobrih odnosa premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mađarska je 2022. imala ukupno 176 borbenih tenkova različitih vrsta (gfp).

Portugalsko ministarstvo odbrane nije dalo nikakve informacije o broju Leoparda. Prema izvještajima medija, portugalske oružane snage imaju u upotrebi 37 Leoparda 2A6.

Nizozemska je od Njemačke iznajmila 18 tenkova Leopard 2A6. Oni su dio njemačko-nizozemskog tenkovskog bataljuna i stacionirani su u Bergen-Hohneu na sjeveru Njemačke.

Danska ne daje informacije o tome koliko ima Leoparda. Prema vojnim informacijama, u rujnu je prvi put u međunarodnu misiju u Estoniju poslano 14 Leoparda.

Češka posjeduje samo jedan Leopard. To je jedan od 14 Leoparda 2A4 koje je Njemačka Češkoj stavila na raspolaganje u sklopu takozvane kružne razmjene, u koju pripadaju oklopna vozila Bufel.

Premijer Petr Fiala nedavno je naglasio da Češka ne može više isporučivati vojnu tehniku. Češka je po podacima za 2022. imala ukupno 116 borbenih tenkova (gfp).

Slovačka ima jedan Leopard. Do kraja 2023. trebala bi ih ukupno imati 15 u sklopu kružne razmjene. Vjerojatno nijedan od njih neće biti isporučen Ukrajini. Slovačka ima ukupno 20 borbenih tenkova (gfp) .

Članice NATO u Europi koje nemaju Leopard
U zagradi je broj borbenih tenkova koje su države imale prema informacijama Global Firepowera (gfp) za 2022. godinu.

Albanija, Belgija, Bugarska (410), Crna Gora, Hrvatska (72), Kipar, Estonija, Francuska (406), Island, Italija (200), Latvija, Litvanija, Luksemburg, Rumunija (451), Slovenija (44), Sjeverna Makedonija (10) i Ujedinjeno Kraljevstvo (227), prenosi Deutsche Welle.


(dnevniavaz)