Kadirov kritikovao zabranu nošenja brade: Ta odluka je čista provokacija

Svijet

General-pukovnik Viktor Soboljev (Sobolev) očigledno ima puno slobodnog vremena, napisao je Kadirov

Lider Čečena Ramzan Kadirov jučer je kritikovao zabranu nošenja brade među ruskim vojnicima.

Penzionisani general-pukovnik i član ruskog parlamenta u intervjuu za portal RBC u srijedu je pravdao zabranu nošenja brada, pametnih telefona i tableta kao “elementarni dio vojne stege”.

Puno slobodnog vremena
Kadirov, koji je govorio o ulozi svojih trupa u ratu u Ukrajini, komentarisao je i riječi generala Soboljev-a.

– General-pukovnik Viktor Soboljev (Sobolev) očigledno ima puno slobodnog vremena, budući da nema šta raditi osim ponovno čitati vojni kodeks ponašanja – napisao je Kadirov na Telegramu.

Soboljevljev komentar, Kadirov je nazvao kao jasnu provokaciju. Rekao je da su njegovi vojnici većinski muslimani i da su nosili brade kao dio vjerske dužnosti.

Energičnije vođenje rata
Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin, čiji je razdor s odbrambenim establišmentom postao sve očigledniji, nazvao je Soboljevljeve komentare “apsurdnim” i “arhaizmima iz 1960-ih”.

Kadirov i Prigožin, čije snage u Ukrajini djeluju uglavnom nezavisno od vrhovne komande, postali su otvoreniji u svojim kritikama vojnog vodstva Rusije od kada je moskovska vojska pretrpjela niz poraza prošle jeseni. Njih dvojica su sklopili prešutni savez, pojačavajući međusobnu kritiku vojnog vrha i pozivajući na energičnije vođenje rata.

(dnevniavaz)