Ibar se izlio u Kraljevu, Lim će još rasti: Zatvaraju se vrtići i škole u Raškoj, Kuršumlija bez vode za piće

Region

Ibar je u Kraljevu napunio korito i izlio se na gradsku plažu

Snijeg je pao u Srbiji, ali rijeke i dalje prave probleme. Pripadnici MUP-a i tokom noći tragali su za dvije osobe koje je jučer odnijela nabujala rijeka u Novom Pazaru. Nivo rijeka u Novom Pazaru i Sjennici značajno je opao. Na Pešteri pada snijeg, međutim, rijeka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška.

Ibar je u Kraljevu napunio korito i izlio se na gradsku plažu, prenosi RTS.

Prema podacima RHMZ-a poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata. Smjenjuju se kiša i snijeg.

U najnovijem hidrološkom upozorenju RHMZ navodi da će Lim kod Prijepolja u naredna 24 sata biti porastu i nalazit će se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

– Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom 19./20. januara biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava. Na malim bujičnim vodotocima sliva Južne Morave tokom 20. januara moguća su lokalna izlivanja. Na Savi kod Šapca vodostaj će noćas dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava. Na Neri kod Kusić vodostaj će tokom 20./21. januara dostići granicu redovne odbrane od poplava – navodi RHMZ.

Prekinuto vodosnabdijevanje u Kuršumliji
Vrh poplavnog talasa prošao je noćas kroz Kuršumliju, a nivo Toplice koja je dostigla granicu vanredne odbrane od poplava od jutros opada i u granicama je redovne odbrane, prenosi RTS.

Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim dijelovima grada, a zbog blizine rezervoara, odakle se Kuršumlija snabdijeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne provjeri ispravnost. Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila veliku štetu.

U Raškoj donijeta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola
Rijeka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj rijeke.

Donijeta je naredna o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

(dnevniavaz)