CARINSKI AGENT “C&A” ZGRNUO 750 MILIONA: Aleksandar živeo superluksuznim životom, sad podignuta optužnica protiv njega

Crna hronika

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Aleksandra J. (49) zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara.

Tako navedeni novac, za koji je znao da potiče iz kriminalne delatnosti, dalje je ulagao u kupovinu nekretnina, čije je privremeno oduzimanje tužilaštvo takodje zatražilo, kao i kupovinu vrednijih pokretnih stvari.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrdjivanju.

 

Tužilaštvo je takodje predložilo sudu da Aleksandru J. produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi uticao na svedoke iz Hrvatske koji treba da se ispitaju u daljem toku postupka.

Takodje, Višem sudu u Beogradu, tužilaštvo je podnelo zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

Podsećamo da je ovaj postupak pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje okrivljeni.

Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati ovakve saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se tereti.

U ovom trenutku finasijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem I overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo privrednog društva “C&A MODA RS” doo Beograd, iako to nije bilo tačno, a koje privredno društvo ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja – tzv. kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe, iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd, okrivljeni je, kako se sumnja, sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata sa svog privatnog računara, u programu za kućno carinjenje, je pristupao informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Isprave potom, kako se sumnja, nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci.

Na ovaj način je, kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara, za koji iznos je oštetio budžet Republike Srbije.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu nekretnina, čije se privremeno oduzimanje traži, iako je znao da novac potiče iz krivičnog dela.

Tokom dosadašnje finansijske istrage, uočena su elektronska plaćanja putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, kupovina u različitim modnim radnjama renomiranih proizvodjača i drugo, što sve ukazuje na rashode daleko veće od legalnih prihoda.

Kurir.rs