Građani BiH prošle godine u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 14 miliona eura

Region

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalom

Prošle godine strani državljani i kompanije kupili su nekretnine u Crnoj Gori u periodu od januara do oktobra u vrijednosti od 370 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje, što je snažan porast u odnosu na prethodne godine.

Prema pisanju crnogorskih Vijesti, stranci su u posljednjih pet godina kupili crnogorske nekretnine za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina kupili Nijemci
Prema podacima crnogorske Centralne banke, najviše nekretnina prošle godine kupili su njemački državljani i kompanije iz te zemlje – u vrijednosti od 57 miliona eura, a slijede Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona.

Na trećem mjestu su građani i kompanije iz Srbije s 42 miliona, a na četvrtom kupci iz Sjedinjenih Američkih Država s 32 miliona eura.

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 miliona, slijede Ukrajinci i Švicarci s po 15 miliona, Bosanci i Hercegovci s 14 miliona te Britanci s 12 miliona.

Veliki turistički potencijal
Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalom i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-rezidencijalnih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem ovih projekata.

Također, na rast prodaje nekretnina strancima u prošloj godini, prema riječima sagovornika “Vijesti” s ovih prostora, najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje je kupnja nekretnina – stanova u turističkim centrima na jugu zemlj. za 450 hiljafa eura, a na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250 hiljada stekli pravo na dobivanje državljanstva.

(dnevniavaz)