Nestalom jahtom ruskog oligarha upravljali Hrvati: Prijeti im pet godina zatvora

Region

Da se brod nalazi u Turskoj pokazuje stranica koja prati brodove

Jahta supruge ruskog oligarha Alishera Usmanova, koja je zaplijenjena prošle godine u Betini na Murteru u okviru sankcija oligarsima bliskima Putinu, nestala je. Inače ova jahta je duga 35 metara.

Irina VU trebala je biti u Betini, ali ona je otplovila.

Spušten u more
Brod je prvo bio na suhome vezu i tu je plombiran trebao i ostati. On je ipak spušten u more pa premješten u škver. Odatle je otplovio za Tursku. Irina VU sada je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskome moru.

Ministar Oleg Butković izjavio je danas da se još utvrđuju okolnosti u kojima je prije tri mjeseca iz marine nestala blokirana jahta te da su u istragu uključeni i DORH i SOA.

– Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u sistemu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali – rekao je Butković.

Članovi posade
RTL je večeras objavio kako su neslužbeno saznali da se brod iz Betine zaputio prema Dubrovniku, gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju. Sankcije nigdje u sistemu nisu bile zavedene, pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo.

Prvi čovjek vijeća za kontrolu sankcija proziva posadu.

– Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je komandant broda bio obaviješten, prema tome smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj penziji – rekao je Frano Matušić, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kako saznaje RTL, svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im prijeti pet godina zatvora. Da se brod nalazi u Turskoj pokazuje stranica koja prati brodove.

– Ona prati na temelju signala, a vlasnik ga može paliti, gasiti, mijenjati, izvući iz samog plovila – kaže Miroslav Horvat, nautički agent.

(dnevniavaz)