Milanović osporava i Ustavni sud BiH, komentirao i dodjelu ordena Putinu

Region

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je proslavu neustavnog Dana Republike Srpske, ali i odluku Milorada Dodika da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dodjeli Orden RS.

“Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava. Ali u BiH, ne izvan nje. BiH bez Srba nema. Pustimo odlikovanje, ono je sporedno. Ne vidim politički imperativ da svi Hrvati žive u istoj državi, to je nemoguće”, rekao je Milanović.

Za proslavu Dana republike Srpske koji je proglašen neustavnim kazao je kako “svako može slaviti što hoće” a potom je uvrijedio instituciju Ustavnog suda BiH navodeći kako je “proglasiti nešto neustavnim obična glupost”.

“Ustavni sud BiH ima stranaca. Kad se Ustavni sudovi bave simboličkim stvarima kao što su praznici, nije dobro. Oni misle da je to praznik njihove države u državi. Državu u državi su dobili, voljom i Hrvata, predsjednika Tuđmana i naših predstavnika u Daytonu. Nećemo osporavati njezinu opstojnost. Što će oni tamo slaviti, prvi maj, prvi april, 9. 1., to je manji problem. Problem je kad se govori o razbijanju BiH, to nije produktivno ni realno. On će sam ocijeniti što mu je pametno govoriti. Shvatio sam da je rekao da je Tuđman nastavak Pavelića. Tuđman je Pavelića prezirao, a Tita je poštovao, to zna svatko. On je nasljednik Tita ili nije ničiji nasljednik. Ali govoriti da je nasljednik Pavelića, partizanski komesar, njega uspoređivati s Pavelićem nije dobro za naše odnose… Dodik i Tuđman štuju iste korijene”, poručio je Milanović.

(Izvor: N1)