Grosi: Nuklearna nesreća nije nikome u interesu, pa ni Rusima

Svijet

Pregovarački je stol postao duži i teži, rekao je Grosi

Posredovanje u uspostavi sigurne zone oko nuklearne elektrane Zaporožja u Ukrajini, pod ruskom kontrolom postaje sve teže zbog uplitanja vojske u pregovore, rekao je danas čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor.

Ruske snage zauzele su u ožujku najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporožju. Elektrana iz sovjetske ere više je puta posljednjih mjeseci bila pod paljbom, zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

Nisu laki pregovori
– Ne vjerujem da je nemoguće, ali to nisu laki pregovori – rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) u intervjuu za talijansku javnu televiziju RAI.

Grosi, koji je ranije rekao da se nada da će postići dogovor o zaštiti elektrane prije kraja 2022., rekao je da su pregovori s Kijevom i Moskvom postali kompliciraniji jer ne uključuju samo diplomate, već i vojne časnike.

– Pregovarački je stol postao duži i teži – rekao je Grosi.

Šef IAEA-e rekao je da se planira vratiti u Ukrajinu sljedeće sedmice kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Volodymyrom Zelenskym) i drugim najvišim ukrajinskim dužnosnicima, a nada se da će kasnije otputovati u Moskvu.

Nema sastanka
Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno se ne planira sastati s Grosijem, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Interfax.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožja.

– Oni se igraju vatrom. Nuklearna nesreća nije nikome u interesu, pa ni Rusima – izjavio je Grosi.

(dnevniavaz)