Kina ukinula karantin za posjetioce

Svijet

Prvi putnici koji su stigli u Kinu izrazili su olakšanje što ne moraju da prolaze kroz stroge zahtjeve karantina

Kina je ponovo otvorila granice i ukinula mjere karantina za posjetioce nakon skoro tri godine, iako se država bori sa novim talasom koronavirusa.

Prvi putnici koji su stigli u Kinu izrazili su olakšanje što ne moraju da prolaze kroz stroge zahtjeve karantina.

Peking je prošlog mjeseca počeo sa ukidanjem oštre strategije nultog COVID-a 19 koja je sprovodila obavezne karantine i blokade.

Ova politika je imala ogroman uticaj na drugu po veličini svjetsku ekonomiju i izazvala je negodovanje u društvu što je dovelo do protesta širom zemlje neposredno prije nego što je ublaženo.

Kinezi su požurili da isplaniraju putovanja u inostranstvo nakon što su zvaničnici prošlog mjeseca objavili da će karantin biti ukinut, pa su se posjete portalima putničkih agencija i onih koji se bave bukingom mnogostruko uvećale.

Očekivani porast broja posjetilaca doveo je do toga da više od deset zemalja nametne obavezne testove na COVID putnicima iz Kine.

Kina je nazvala ograničenje putovanja koje su uvele druge zemlje “neprihvatljivim”, uprkos tome što nastavlja da u velikoj mjeri blokira dolazak stranih turista i međunarodnih studenata u Kinu, prenosi Slobodna Evropa.

(dnevniavaz)