“Neno, ubiše ti stanka” Roditelji mladića koji je pretučen u novogodišnjoj noći ogorčeni: “Bio je u lokvi krvi, nismo znali da li je živ”

Crna hronika

Novu godinu Stanko A. dočekao je uz vatromet sa drugarima iz kraja. Dok su čekali da sat otkuca ponoć, u ulicu je stigla grupa mlađih dječaka. Prema Stankovim riječima, bacali su pirotehnička sredstva i vrijeđali ih u ulici u kojoj živi na Zvezdari.

Kada je jedan od njih izvadio malo opasnije pirotehničko sredstvo, rimsku svijeću i počeo da nas gađa, mi smo se uplašili, kako mlađa djeca, tako i ja. Opomenuo sam ih da to ne rade, kako ne bi naškodili nekome i ozbiljno ga povrijedili. U tom trenutku njihova reakcija je bila burna – priča Stanko.

Vaspitan da se silom ne ide na mlađe, odlučio je da krene kući.

Da njihovog sina tuku, roditelji su saznali od rođake. Odmah su istrčali na ulicu da vide šta se dešava.

– U tom momentu smo samo pokušavali da vidimo da li nam je dijete živo, koje je bilo u lokvi krvi, koje je jaukalo. Na takav način da šutiraju nemilosrdno nekog ko je pokrio lice i pao, da priđu, i tako da ga dokrajče na podmukao način, ne govori ništa dobro, budi u vama bijes – kaže Đoko A.

Stankova mama Nedeljka priča da je njena jetrva došla i vrisnula: “Neno, ubiše ti Stanka”.

To je za mene bilo strašno. I kad sam shvatila da su to mlađa djeca od njega, pa da li je moguće? Ja sam mislila da su neka starija došla. Zašto? Zašto? I zbog čega se djeca tako ponašaju”, pita Nedljka.

Na uviđaj je iste večeri izašla policija. Istraga je u toku, a roditelji nemaju nikakvu informaciju o tome da li će neko od učesnika u tuči biti krivično gonjen.

Reakciju nadležnih očekuje povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković, uz poruku da vršnjačko nasilje mora da se zaustavi.

“Najgore što sada može da nam se desi jeste da izostane reakcija nadležnih, pa da se svi mi kao roditelji zabrinemo kako treba da vaspitamo i savjetujemo našu djecu kako da se postave u ovakvim situacijama”, rekla je Jankovićeva.

U Novoj godini još jedan slučaj vršnjačkog nasilja – u kafiću u Vranju dvije tinejdžerke su napale treću. A u godini za nama ostalo je 285 slučajeva nasilja među vršnjacima.

(Izvor:RTS)