HRVATSKI POLICAJAC SE PRIJAVIO DA SLUŽI VOJSKU SRBIJE: Pratila ga hrvatska tajna služba, 21-godišnji mladić odmah SUSPENDOVAN

Region

Pripadnik MUP-a RH, koji stalno živi u Hrvatskoj, otišao je u Srbiju da preuzme vojni poziv kako bi se tamo upisao u evidenciju vojnih obveznika, piše Slobodna Dalmacija.

Liist piše da je u sredu dobijena informacija da je ovaj slučaj razotkriven od strane SOA (hrvatske obaveštajne službe), a ne od MUP-a, ali da ona nije mogla da zvanično bude provererena.

Sa druge strane, PU Vukovarsko-sremska je za list potvrdila da je zaista udaljila iz službe 21-godišnjeg policajca, koji je bio raspoređen u Policijsku upravu Vukovar- Srem, u Stanicu granične policije Tovarnik. On je tamo služio do 7. novembra 2022. godine, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog, kako se navodi, teške povrede službene dužnosti.

„Naime, navedeni policijski službenik je stupio u kontakt sa pripadnicima vojske te strane države na teritoriji Republike Srbije, radi prihvatanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a da o tome nije obavestio svog neposrednog pretpostavljenog. Policijski službenik je ozbiljno narušio interese službe i njen ugled, te je time dovedena u pitanje njegova dostojnost obavljanja policijske službe. Hitno udaljenje iz službe, koje je sprovedeno 7. novembra, bilo je neophodno jer su povreda dužnosti i posledice povrede koje mu se stavljaju na teret nespojive sa službom koju obavlja dok je postupak u toku“, navodi se u pisanom odgovoru. koji je pitanje Slobodne Dalmacije dao Dragoslav Živković, šef analitike izveštavanja i odnosa sa javnošću i.

Radi se o policajcu koji ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, odnosno dvojno državljanstvo, a na potanje lista iz MUP-a RH su odvogorili da lice srpske nacionalnosti može biti službenik MUP-a, odnosno može da prođe bezbednosnu proveru koja je neophodna za obavljanje policijskih poslova, ako su ispunjeni svi drugi zakonski uslovi za isti.

Po hrvatskom zakonu u državljanstvu, one koji imaju dvojno državljanstvo državni organi Republike Hrvatske smatraju isključivo hrvatskim državljaninom

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)