Zelenski otkrio novi jezivi plan Rusije: Moramo osigurati da ovaj cilj terorista propadne

Svijet

Rekao je da je primio obavještajne izvještaje koji sugeriraju da će Moskva pokrenuti napade koristeći bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski (Zelensky) kaže da je novi plan Rusije dugotrajna kampanja napada dronovima u pokušaju da demoralizira Ukrajinu.

Rekao je da je primio obavještajne izvještaje koji sugeriraju da će Moskva pokrenuti napade koristeći bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed. On nije kazao kad bi plan Rusije trebao krenuti, piše BBC.

Serija napada
To dolazi nakon što je Ukrajina izvela napad za koji je rekla da je ubio stotine ruskih vojnika u regionu Donbasa.

U izuzetno rijetkom priznanju gubitaka na bojnom polju, Rusija je rekla da su u napadu poginula 63 njena vojnika.

Govoreći iz Kijeva u svom noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da Rusija planira da “iscrpi” Ukrajinu produženim talasom napada dronovima.

– Moramo osigurati, i učinit ćemo sve za to, da ovaj cilj terorista propadne kao i svi drugi – rekao je on.

Čini se da su napadi ruskih bespilotnih letjelica na Ukrajinu pojačani posljednjih dana, a Moskva je pokrenula napade na gradove i elektrane širom zemlje u protekle tri noći.

BBC javlja da pored opterećenja ukrajinske vojske – koja mora pratiti i presreti dronove – postoji i štetan utjecaj na civilno stanovništvo koje živi s neizvjesnošću, strahom i poremećajem koje napadi izazivaju širom zemlje.

Rusija već nekoliko mjeseci gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine, uništavajući elektrane i gurajući milione u mrak tokom ledene zime u zemlji.

Potvrdili žrtve
Zelenski je rekao da je ukrajinska protivzračna odbrana već oborila preko 80 dronova iranske proizvodnje u prvim danima 2023.

Na drugim mjestima, Ukrajina je potvrdila da je izvela napad na okupiranu oblast Donjeck. Ustvrdili su da je u napadu ubijeno 400 ruskih vojnika.

Ruski zvaničnici osporili su tu cifru, rekavši da su ubijena samo 63 vojnika. Nijedna tvrdnja nije potvrđena.

Ukrajinski napad, za koji se smatra da se dogodio dok su Rusi slavili Novu godinu, pogodio je zgradu stručne škole u gradu Makijevka, gdje su bili stacionirani ruski vojnici. Izuzetno je rijetko da Moskva potvrdi bilo kakve žrtve na bojnom polju.

Ali ovo je bio tako smrtonosan napad, kaže BBC-jev urednik za Rusiju Stiv Rozenberg, da šutnja vjerovatno nije bila opcija.

To je najveći broj smrtnih slučajeva koji je Moskva priznala u jednom incidentu od početka rata prije 10 mjeseci.

(dnevniavaz)