Upozorenje Vladimiru Putinu: Slavna američka vojna brigada već na granici s Ukrajinom

Svijet

Takozvani “Vrišteći orlovi” učestvovali su i u Zaljevskom ratu, ratu u Afganistanu te u Iraku

Poznata 101. zračno-desantna divizija američke kopnene vojske već se mjesecima nalazi u Rumuniji, blizu granice s Ukrajinom, i redovno provodi vježbe i manevre u saradnji s rumunskim oružanim snagama u sklopu operacije odvraćanja na istočnoj granici NATO-a.

Riječ je o vojnoj brigadii koja se proslavila u Drugom svjetskom ratu zbog svoje uloge u Danu D, operaciji Market Garden, oslobađanju Nizozemske te herojskoj obrani grada Bastogne u Belgiji tokom posljednje velike protivofenzive Wehrmachta kada se našla u potpunom okruženju neprijateljskih snaga.

Nekoliko kilometara udaljene od granice
Brigadu je proslavila i američka televizijska serija “Združena braća” (Band of Brothers) koju je producirao Steven Spielberg.

Tokom rata u Vijetnamu brigada je reorganizirana iz padobranske u helikoptersko-desantnu diviziju, no zadržala je ugled visoko pokretljive elitne brigade čiji su vojnici iznimno kvalitetno obučeni za niz misija. Takozvani “Vrišteći orlovi” (Screaming Eagles) učestvovali su i u Zaljevskom ratu, ratu u Afganistanu te u Iraku.

Posljednji se put divizija nalazila u Evropi prije više od dva desetljeća, 2000. godine, kada je njena 3. pješadijska brigada učestvovala u mirovnoj misiji na Kosovu.

Kako izvještava New York Times, vojnici 101. divizije izvode vojne vježbe sa svojim rumunskim kolegama na lokacijama koje su samo nekoliko kilometara udaljene od granice s Ukrajinom, sedam minuta leta krstarećih raketa daleko od ruskih arsenala projektila na Krimu.

Nova zadaća
Vježbe uključuju artiljerijsku paljbu, izvođenje helikopterskih desanta i izradu utvrđenih pozicija – kopanje rovova poput onih koji se upravo nalaze na prvim linijama rata u Ukrajini, na ratištu blizu Hersona.

Misija 101. zračno-desantne divizije, prema navodima NYT-a, predstavlja novi model operacija američke vojske, koja je provela protekla desetljeća suzbijajući pobunjenike i islamističke skupine u Afganistanu i Iraku.

Nova zadaća Oružanih snaga SAD-a je odvraćanje, čime se vraćaju svojoj ulozi iz vremena hladnog rata – demonstracija sposobnosti vođenja velikih združenih operacija na kopnu, moru i u zraku u sukobu s protivnikom koji raspolaže usporedivim vojnim i tehnološkim kapacitetima.

– Ovo je regionalni sukob, ali ima globalne implikacije – rekao je vrhovni zapovjednik američke kopnene vojske general James McConville sredinom prošlog mjeseca kada je posjetio bazu “Mihail Kogălniceanu”.

Zajedničke vojne vježbe
Misija je 101. divizije u Rumuniji da posluži kao upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ne razmišlja o mogućoj eskalaciji sukoba preko granice zemalja NATO-a, u sklopu obećanja predsjednika Joea Bidena da će braniti “svaki inč” NATO-ova teritorija.

Osim primarne svrhe odvraćanja napada, zajedničke vojne vježbe pripremaju saveznike na istoku Evrope da drže svoje odbrambene pozicije u slučaju napada.

Za neke vojne analitičare, kao i pojedine članove Kongresa, ruska invazija na Ukrajinu dokaz je da SAD nije dovoljno radio na odvraćanju napada.

Vojni stratezi podržavaju ovu strategiju i ističu kako 101. divizija u Rumuniji izvodi i vježbe odbrane obala Crnog mora, a ta vještina će im dobro doći u slučaju kineskog pokušaja amfibijskog desanta na Tajvan.

(dnevniavaz)